Doma Blog Jezero Jasna (830 m) nad Kranjsko Goro (800 m)

Jezero Jasna (830 m) nad Kranjsko Goro (800 m)

Izbira za izlet (beri: kratek sprehod) do jezera Jasna je v bistvu preprosta – če greste "en krog" okoli hotela (ne glede na to v katerem v Kranjski Gori pač bivate), pridete mimo Jasne kar mimogrede. Do nje vas vodi cesta, ki sicer pelje na Vršič, a bi se morali v resnici do samega prelaza še precej potruditi. Peš gre lepo samo do Jasne, sploh če vam kaj pomeni pločnik. Nam je ob rinjenju vozička z malim otrokom pomenil zelo veliko. Od tam naprej bi morali po cesti – to pa nam ni več dišalo, zato smo se obrnili in se malce razgledali.

Jezero Jasna - pogled proti Kranjski Gori

Jezero Jasna je sicer umetno jezero, kako točno so ga uredili in kaj  je imela pri tem  mati narava niti ni pomembno, bolj je pomembno, da v njem ni mogoče plavati. Poleg njega teče tako lepa modra voda (potok Pišnica, ki se nižje v Kranjski gori potem izliva v Savo Dolinko), da ga skoraj ni človeka, ki vanjo ne bi pomočil prsta in rekel: "brrrr". Vodo je mogoče z zapornico pod mostom ustaviti – narejena je tudi manjša hidrocentrala. V zgodovino ceste, ki so jo sicer že pred davnimi leti gradili ruski vojni ujetniki, se tokrat ne bom natančno poglabljal, tudi ne vem, če so most in vsaj manjši jez z zapornico zgradili že takrat. Gotovo pa je že takrat tod tekla voda, saj se celotni dolini na daleč vidi, da so jo ustvarili podori in hudourniki.

Reka Pišnica

Ob jezeru se sicer prične tudi gozdna pot po dolini potoka Pišnice, vendar je področje za sprehode precej neprimerno in še zdaleč ne tako urejeno, kot bi si želeli. Razlog gre iskati v težko dostopnem in neatraktivnem terenu, ki ga po eni strani nihče ni z nekim dobrim razlogom urejal, po drugi strani pa ima do njega s potresi in podori povsem mačehovski odnos tudi mati narava. Je pa za večje avanturististe pomembno vedeti, da boste na težko dostopnih  predelih Male Pišnice (celotno področje gozdnega rezervata presega 850 ha velikosti) lahko naleteli celo na ostanek pragozda. Če boste tja slučajno zašli, pa upam, da boste potem znali tudi priti iz njega.

Jezero Jasna in v ozadju Vršič

Sicer je ob jezeru Jasna kar precej bivanjskih objektov, večinoma modernejših, zgrajenih v alpskem slogu (to so tiste hiše z zelo nagnjeno streho, da sneg zleti iz njih še preden se dobro prime kritine – najbrž tudi umeten, saj je pravega tod naokoli vse manj že nekaj zim zapored), vendar mimoidočega to najbrž niti ne pritegne, če na njih ne piše najmanj Restavracija, Gostilna ali Sobe / Apartmaji / Hotel. Vse to je mogoče tu najti, glede na gradnjo, pa  bo še več mogoče najti v naslednjem letu. Najtežje pa je najti parkirišče. Mi smo se na Jasni ustavili v času, ko je bila voda v rečici tako nizka, da bi jo lahko oklicali tudi potoček, vodostaj pa tako nizko, da bi si lahko noge namočil kvečjemu kak golob, če bi seveda tod naokoli kdaj kak priletel. A tu jih ne boste srečali. Srečali pa boste kakšno račko.

Jezero Jasna in okoliške stavbe

Sprehod do jezera Ja sna priporočam vsem tistim, ki bi radi odšli na sprehod iz Kranjske gore peš in hkrati ne marate hoditi prav daleč. Je tudi odlična izletniška točka za tiste, ki pred seboj rinejo otroški voziček ali imajo preprosto bolj malo časa. Če mislite, da boste tu kaj počeli, se seveda motite. To je sicer tipično za vse čudovite kotičke to stran Alp. V glavnem boste lahko dvakrat ali trikrat (odvisno od vas kako hitro se naveličate kakšne stvari) rekli: "Iiiii, kako je lepo!", potem pa kmalu sledi: "Kam gremo pa sedaj?" Od Jasne naprej sledi še precej zanimivih ogledov v smeri proti Vršiču (od Jasne naprej pa res priporočam avtomobil ali gorske stezice), kot so ogled Ruske kapelice, Prisankovega okna, v drugo smer pa se boste že v nekaj minutah spustili do prvih hotelov v Kranjski Gori.

jezero Jasna v smeri proti Vršiču in kip kozoroga

ZA:

  • Je zelo blizu Kranjske gore, vsega 15-20 minut hoje – če ste bolj lene sorte, odlična destinacija in brž boste nazaj v kakem bifeju v Kranjski gori.
  • Pot iz Kranjske gore je tako urejena (pločnik na eni strani ceste), da jo lahko brez težav prehodite tudi če ste popolnoma brez kondicije in ne glede na vremenske razmere (čeravno vam pri -30 in metru snega najbrž ne bo do prijetnega izleta v naravo).
  • Ob jezeru so igrala za otroke, tudi nekaj klopc, na katerih se lahko odpočijete, pomalicate in se razgledate po okolici.

PROTI:

  • Je zelo blizu Kranjske gore, vsega 15-20 minut hoje – če ste se mislili odpraviti na pravi sprehod, ga bo konec še preden se bo dobro začel.
  • Če ste prišli mimo z avtomobilom in ste se namenili za nekaj minut tu ustaviti (in imate še to smolo, da je pred vami prišlo z avtomobilom že vsaj 20 ljudi), boste z veliko težavo našli parkirišče.
  • Parkirišče je točno ob jezeru Jasna (ekološko osveščeno prav zares), nekaj metrov od igral za otroke.

OSNOVNI PODATKI
Izhodišče: Kranjska gora
Višinska razlika: 60 metrov
Dolžina vzpona: 10 minut
Skupna dolžina izleta: 20 minut v obe smeri + število krogov okoli jezera
Opis poti in težavnost: Po pločniku ob cesti proti Vršiču, takoj ko prečkate Pišnico boste zagledali jezero na svoji desni strani. Pot poteka v hrib, če prihajate iz Kranjske gore, vendar ni prav strma. Z lahkoto se po poti navzgor podate tudi z rolerji, otroškim vozičkom ali kakšnimi drugimi vrstami koleščkov.

Objave iz iste kategorije: