Doma Blog Jezersko (906 m)

Jezersko (906 m)

Jutranji dež ni obetal najlepšega vremena, a z družino smo se vseeno pripravili, da odidemo na izlet na Jezersko. "Dež ima na jezerskem mlade", je po telefonu povedala prijateljica, ki se je potem vseeno pustila prepričati, da smo se skupaj odpravili skoraj do meje z Avstrijo.

 

Urejena peš pot do jezera

 

Občina Jezersko, kjer živi okoli 700 prebivalcev, je sicer razdeljena na Zgornje in Spodnje Jezersko, kjer je tudi sotočje Kokre in Reke. Morda zaradi delitve občine ali preprosto zaradi njene reliefne razgibanosti, je mogoče na različnih mestih zaslediti precej različne nadmorske višine kraja. Vsekakor pa med najbolj obiskane točke gotovo sodi Planšarsko jezero, kjer se enkrat letno odvija običajno precej dobro obiskana prireditev Ovčarski bal. Jezero je sicer ostanek ledeniškega jezera, ki je kraju tudi dalo ime, vendar so ga v obstoječi velikosti in obliki srca, zajezili šele domačini.

 

Planšarsko jezero

 

Če parkirate na parkirišču v centru Jezerskega, imate do Planšarskega jezera približno pol ure aktivne hoje po urejeni poti, ki poteka vzporedno z glavno cesto. Če pa boste odšli po glavni poti naravnost proti hribom, si lahko ogledate slap Čedca (oz. kar je od njega ostalo po silovitem podoru) ali pa odidete po malce položnejši poti na Češko kočo.

Od jezera smo se odpravili po poti proti Ledinam. Še ni tako dolgo, ko smo lahko med pripravami na smučarsko sezono tam srečali tudi domače ase, kot je bil Bojan Križaj. Na Ledine in bližnjo Češko kočo sicer pelje tudi tovorna žičnica, s katero so se bojda radi prevažali vojaki JLA. Starejši krajani znajo povedati, da so jezni žičničarji pričeli za določen čas žičnico namenoma ustavljati in ko so vojaki tudi po pol ure "bingljali" na mrzlem vetru v zraku visoko nad trdnimi tlemi, se je njihova vnema za vožnjo hitro zmanjšala in v hribe so spet hodili samo še ljubitelji.

 

Pot do tovorne žičnice

 

Od jezera do tovorne žičnice pelje široka pot, hoje pa je dobro uro. Od tu se lahko odpravite tudi do Kranjske koče na Ledinah, kar vam bo vzelo še slabi dve uri. Poti je več, najbolj obiskani pa sta zahtevna Slovenska ali pa novejša lahka pot na Ledine, ki bo sicer vzela nekaj minut več.

 

Povratek proti Jezeru

 

Seveda se lahko odpravite še naprej, bolj daleč in predvsem višje. Do Jenkove planine (1 uro in 15 minut), na Goli vrh (2 uri) ali po zahtevni poti do Velike Koroške Babe (3 ure in pol), pa še kam bi se lahko podali, naprimer na Kočno, Grintavec ali Skuto.

 

Planšarsko jezero in gostilna

 

V gostilni ob Planšarskem jezeru si lahko privoščite tudi kosilo ali malico, cene so korektne (a ne nizke), hrana pa solidna (a ne zelo dobra). Jezersko je torej lahko lep izlet, pa naj bo to vaš končni cilj ali pa še raje izhodišče za pohode v hribe.

Objave iz iste kategorije: