Doma Slovenija Mesta Kranjska Gora

Kranjska Gora

Kranjska Gora je manjše turistično mesto, ki je del občine Kranjska Gora. V občino spadajo še druga naselja, kot so Zgornja Radovna, Srednji Vrh, Rateče, Podkoren, Dovje, Mojstrana, Log, Belca in Gozd Martuljek. Kranjska Gora leži v Zgornjesavski dolini, ob izlivu potoka Pišnice v Savo Dolinko, na robu Triglavskega narodnega parka. Alpsko mesto je zelo obiskan turistični kraj, saj v tem delu Slovenije predstavlja znano zimskošportno središče, s številnimi nastanitvenimi objekti in drugo turistično ponudbo, ki privablja obiskovalce iz vsega sveta.

Turistično mesto Kranjska Gora
Kranjska Gora je eno najbolj znanih smučarskih središč

Pomembno aktivnost predstavlja sodobno smučišče, ki se nahaja v neposredni bližini mestnega središča. V zimskih mesecih Kranjska Gora gosti številna smučarska tekmovanja, med njimi je najbolj znano tekmovanje v alpskem smučanju, ki mu pravimo tudi pokal Vitranc. Prav tako je to dobra izhodiščna točka za vse tiste, ki obiščejo tekmovanja v smučarskih skokih v bližnji Planici. V poletnih mesecih pa je obiskovalcem na voljo razvejano omrežje kolesarskih poti in pešpoti.

Razvoj Kranjske Gore z okolico

Nekoč je bila Kranjska Gora majhna alpska vasica, z majhnim vaškim jedrom, ki je vidno še danes. Začetki današnjega turističnega središča pa segajo v 14. stoletje, ko so na tem območju gozdove pričeli spreminjati v pašnike za rejo goveda in ovc. S krčenjem gozdov so želeli pridobiti tudi na dodatnih obdelovalnih površinah za kmetijsko rabo.

Razglednica Kranjske Gore
Razglednica Kranjske Gore iz leta 1960

Po prvi svetovni vojni, ko so ruski vojni ujetniki zgradili cesto čez prelaz Vršič, pa so v Zgornjesavsko dolino začeli prihajati tudi drugi obiskovalci. Sicer pa se je alpinistični in pohodniški turizem v Kranjski Gori pričel postopoma razvijati že konec 19. stoletja, ko so zgradili železniško progo, ki je povezovala Ljubljano, Rateče in Trbiž.

Kulturna dediščina v Kranjski Gori

V starem mestnem jedru je obiskovalcem na voljo ogled gotske Cerkve device Marije Vnebovzete, Liznjekove domačije ter rojstna hiša pisatelja Josipa Vandota.

Cerkev Device Marije Vnebovzete

V Kranjski Gori, na trgu na Gorici, že od leta 1510 stoji Cerkev device Marije Vnebovzete, ki se je prvotno imenovala Marija na Belem produ. Posebnost cerkve predstavlja zidan zvonik v romanskem slogu ter dekorativna rebra, ki krasijo njen ladijski obok. Pred cerkvijo pa stojijo kipi treh mož, Josipa Lavtižarja, Simona Robiča in Lovrenca Lavtižarja, ki so pomembno vplivali na razvoj Zgornjesavske doline.

Rimskokatoliški duhovnik Josip Lavtižar
Rimskokatoliški duhovnik Josip Lavtižar v Tamarju postavi prvo planinsko zavetišče in Marijino kapelo

Rimskokatoliški duhovnik Josip Lavtižar se je leta 1851 rodil v Kranjski Gori, v času svojega duhovniškega službovanja pa je poskrbel za to, da so v Tamarju postavili prvo planinsko zavetišče in Marijino kapelo. Raziskoval je zgodovino krajev na Gorenjskem, pri tem pa je spisal več knjig o cerkvenih zvonovih, ki so krasili cerkve na tem območju. Kasneje, med prvo svetovno vojno, je te cerkvene zvonove zaplenila takratna država Avstro-Ogrska, zato so Lavtižarjeva dela za zgodovinarje toliko bolj pomembna.

Liznjekova domačija

V središču Kranjske Gore si lahko ogledamo tudi Liznjekovo domačijo, ki je bila zgrajena v 17. stoletju, sedaj pa je v njej bogata etnografska zbirka različnih predmetov in orodij, ki so jih uporabljali v preteklosti. Arhitektura te tipične alpske hiše je v celoti ohranjena in preurejena v muzej. Pri tem si lahko ogledamo tudi notranje bivalne prostore, hlev, klet in podstrešje.

Vhodna stran Liznjekove domačije
Liznjekova domačija je bila zgrajena v 17. stoletju

V kletnem prostoru pa je urejena stalna razstava o delih in življenju domačina Josipa Vandota, ki je leta 1918 upodobil slovenskega literarnega junaka Kekca. Tri Vandotove planinske pripovedke o Kekcu in njegovih prigodah so našle svojo pot tudi v slovenski trilogiji filmov, ki so izšli med leti 1951 in 1968. Zaradi izjemne priljubljenosti je Kekec kmalu postal nekakšen simbol slovenstva, zato so tudi v Kranjski Gori postavili bronasti kip Kekca, otroka s piščalko.

Smučanje v Kranjski Gori

Smučarske proge in žičnice niso razporejene le na območju Kranjske Gore, vendar se raztezajo tudi po pobočjih Vitranca in obsegajo smučarska področja v Podkorenu, Gozdu Martuljku in Planici. Žičnice delujejo tudi v Mojstrani in v Ratečah. Smučišča povezuje sistem, ki ima 13 vlečnic, 4 štirisedežnice in eno dvosedežnico.

Video: Smučanje v Kranjski Gori

Smučarske proge se nahajajo na različnih nadmorskih višinah, v povprečju med 800 in 1200 metri. Tudi težavnost smučarskih prog je različna, saj so nekatere proge namenjene otrokom, druge proge pa so zahtevnejše, kot je na primer tekmovalni poligon v Podkorenu.

Naravne znamenitosti v bližini Kranjske Gore

V bližini Kranjske Gore se nahaja veliko naravnih znamenitosti, med drugim vzpon na Ciprnik, izhodišče za vstop v dolino Krme in dolino Vrat, ki svojo pot nadaljujeta tudi na mogočni Triglav. V okolici Kranjske Gore si lahko ogledamo tudi Jermanove slapove in Martuljške slapove.

Krnica

Krnica, šest kilometrov dolga alpska dolina na območju Triglavskega narodnega parka, se začenja le nekaj kilometrov izven naselja v Kranjski Gori. Krnica svojo pot začenja pri umetnem jezeru Jasna in se od tu dalje vije vzdolž potoka Velika Pišnica, od koder se pohodniku odpira pogled na Razor, enega izmed najvišjih vrhov v Julijskih Alpah.

Video: Reka Radovna v vasi Krnica pri Gorjah

Na zahodni strani Krnice lahko opazimo cesto, ki pelje čez prelaz Vršič. Planinska koča v Krnici je od Kranjske Gore oddaljena le dobro uro hoda, od koder imajo pohodniki dober razgled na mogočne dvatisočake, kot so Škrlatica, Prisojnik, Križ in Špik, ki obkrožajo dolino Krnice.

Zelenci

Naravni rezervat Zelenci je od Kranjske Gore oddaljen le 5 kilometrov ter se nahaja nekje na polovici poti med Kranjsko Goro in Ratečami. Zelenci so priljubljena turistična točka, saj jezero smaragdno zelene barve navduši prav vsakega obiskovalca. Po barvi jezera je rezervat tudi dobil svoje ime.

Video: Zelenci – Naravni rezervat

Sicer pa v Zelencih izvira Sava Dolinka, ki svojo rečno strugo začne poglabljati v Podkorenu. Od leta 1992 so Zelenci razglašeni za naravni rezervat, z namenom, da bi se na tem območju ohranil neonesnažen vir pitne vode, ki številnim redkim in ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam nudi ustrezen življenjski prostor.

Tromeja ali Peč

Iz Kranjske Gore vodi cesta do Rateč, od koder se lahko povzpnemo na 1508 metrov visok vrh, ki je znan po dveh imenih, Tromeja ali Peč. Tromeja mu pravimo tudi zato, ker se nahaja v stičišču treh držav; Slovenije, Italije in Avstrije.

Video: Tromeja

Z vrha pa se pohodnikom odpre razgled na Julijske, Ziljske in Krške Alpe, prav tako pa tudi na Visoke in Nizke Ture ter na zahodni del Karavank. Tromeja pa ponuja tudi lepe razglede na bližnjo dolino Tamar s Poncami.

[wpgmza id=”5″ marker=”270″ zoom=”11″]

Objave iz iste kategorije: