Doma Blog Vila ob vznožju Rožnika

Vila ob vznožju Rožnika

 

blogi 420 ljubljana2 189 20090427 1144325913 Vila ob vznožju Rožnika

Vila ob vznožju Rožnika, na cesti 27. aprila, je imela dva lastnika, ki sta ji vsak na svoj način dala pomemben pečat. Prvi lastnik in človek, ki je to čudovito vilo postavil, je bil stavbenik Leo Dukič, lastnik takrat uspešnega gradbenega podjetja v Ljubljani , ki se je kasneje preimenovalo v Gradis. Kako in na kakšen način na tem mestu ne bom modrovala. Gospod Leo Dukič je bil samskega stanu in je živel življenje, ki si ga je kot finančno bogat človek lahko privoščil. Med drugim je "na koruzi" živel z žensko ciganskega rodu in to je bilo za predvojni čas škandalozno obnašanje.

Drugi stanovalec vile je bil resni družinski človek, slovenski kritik, prevajalec, esejist in politik, Josip Vidmar. Bil je eden od ustanoviteljev OF, ki so jo na današnji dan 27. aprila 1941 ustanovili v vili ob vznožju Rožnika in ta dan od leta 1992 označujemo kot dan upora proti okupatorju.

Od leta 1985 ima vila status zgodovinskega spomenika lokalnega pomena. Po dolgih letih propadanja, so se današnji lastniki odločili za temeljito obnovo, pri čemer je pri obnovi pročelja in ostrešja delno pomagala tudi ljubljanska mestna hiša. Danes Dukičeva vila ali Vidmarjeva hiša, sije v vsej svoji lepoti in trenutno gosti veleposlaništvo Egipta.

Objave iz iste kategorije: