Doma Blog Cerkev Marijinega oznanjenja

Cerkev Marijinega oznanjenja

blogi 420 ljubljana2 428 20090516 1710973126 Cerkev Marijinega oznanjenja

Rdeča cerkev, ki dominira na Prešernovem trgu v Ljubljani, je cerkev Marijinega oznanjenja, bolj pa jo poznamo kot Frančiškanska cerkev. Zgrajena je bila v letih od 1646. do 1660. kot avguštinska cerkev. Frančiškani so se vanjo priselili leta 1784. iz stare frančiškanske cerkve, ki je bila na današnjem Vodnikovem trgu.

Baročna cerkvena dvorana s stranskimi kapelami, je zasnovana po zgledu jezuitske cerkve Sv. Jakoba. Nad pročeljem stoji Marijin kip. Cerkev ima ob prezbiteriju zvonika, čebulaste oblike, ki so ju po potresu, konec 19. stoletja, spremenili.

Sredi 18. stoletja so postavili glavni oltar, po načrtih italijanskega kiparja Francesca Robbe. Robba je bil rojen v Benetkah. V Ljubljani se je poročil s hčerko ljubljanskega kamnoseka in pozneje tudi prevzel njegovo kamnoseško delavnico.

Sredi 19. stoletja pa je notranjost cerkve s freskami poslikal slovenski slikar Matevž Langus. Rojen je bil v Kamni Gorici pri Kropi. Bil je znan kot slikar portretov ljubljanskih meščanov. Med drugim tudi Julije Primic, za kar mu je pesnik France Prešeren posvetil sonet z akrostihom.

Poleg cerkve je tudi frančiškanski samostan, s knjižnico v kateri je okoli 70.000 knjig zgodovinske vrednosti. V cerkvi prirejajo tudi manjše koncerte klasične glasbe. Med božičnimi prazniki pa vsako leto postavijo največje božične jaslice v Ljubljani.

Objave iz iste kategorije: