Doma Blog Miroslav Vilhar

Miroslav Vilhar

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 miroslav vilhar Miroslav Vilhar

Miroslav Vilhar, slovenski pesnik, skladatelj in politik, se je rodil 7. septembra 1818. na Planini pri Postojni. Umrl pa je na današnji dan, 6. avgusta 1871. na gradu Kalec, ki stoji v bližini Zagorja, v današnji občini Pivka.

Miroslav Vilhar se je rodil v premožni družini veleposestnika. Šolal se je v Ljubljani, nato pa je študiral pravo na Dunaju in Gradcu, ki pa ga ni dokončal. Prevzel je očetovo posestvo in grad, se poročil in imel osem otrok. Nekaj časa je bil župan Knežaka, mesteca ki leži v občini Ilirska Bistrica.

Pesmi je začel pisati v študentskih letih in leta 1860. izdal tudi pesniško zbirko Pesmi, pod mentorstvom Frana Levstika. Te so bile domovinske, politično aktualne pa tudi šaljive. Marsikatera njegova pesem je ponarodela. Take so: Lipa zelenela je, Po jezeru, Sonce čez hribček gre, pa še bi lahko naštevali.

Kot skladatelj je bil samouk. Pomembno delo je tudi prva slovenska spevoigra Jamska Ivanka, z vsebino iz križarskih vojn in dogajanjem na Notranjskem. Miroslav Vilhar je zanjo napisal libreto in glasbene točke.

Vir: Enciklopedija Slovenije, splet

Slika: dLib

Objave iz iste kategorije: