Doma Izleti Zanimivosti O lipicancu

O lipicancu

zanimivosti lipica lipicanec1 O lipicancuŠolanje mladih žrebcev se začne v starosti med 3,5 – 4 let in traja naslednjih 5 – 6 let. Naučijo se natančnega gibanja, različnih dresurnih elementov, posebno nadarjeni žrebci pa značilnih skokov. Samo najboljši so izbrani za nastope. Šolanje konj poteka vsakodnevno, skozi različna obdobja bolj ali manj intenzivno. S specifičnimi treningi ohranjajo znanje, kondicijo in zdravje. 
Kobile so večinoma v skupnem hlevu in prosti reji. V pašni sezoni je celotna čreda, skupaj z žrebeti, čez dan na paši, v zimskem času pa v izpustih v okolici hleva. Lipicanci se skotijo temni in v starosti med četrtim in sedmim letom osivijo. Odrasel temen lipicanec je prava redkost. 


zanimivosti lipica lipicanec3 O lipicancu Lipicanec je srednje velik konj, plemenite glave z velikimi temnimi in živahnimi očmi. Vrat ima visoko nasajen, lepo izražen viher, dolg in raven hrbet, mišičast in lepo položen križ. Prsi so globoke in široke ter izražajo njegovo moč. Griva in rep sta gosta in košata, vendar je žima tenka kot svila. Prava lepota lipicanca se pokaže v gibanju. Korak je visok, graciozen, prožen in energičen. Drža je elegantna. Po značaju je učljiv, ponosen in dostojanstven, a hkrati skromen in vzdržljiv. Dočaka visoko starost, tudi do 30 let. Znan je kot dober vprežni in jahalni konj. 

{mosimage}  {mosimage}  {mosimage}  {mosimage}  {mosimage}  {mosimage}  {mosimage}  {mosimage}

Objave iz iste kategorije: