Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Sv. Rok nad Sevnico
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Sv. Rok nad Sevnico

Natisni E-pošta

Podružnična cerkev sv. Roka

Sv. Rok nad Sevnico
Skorajda v srcu slovenskega ozemlja leži še ena med znamenitimi Rokovimi božjimi potmi, kjer se vsako leto zberejo romarji od blizu in daleč. Prebivalci širše sevniške okolice vedo za sv. Roka, ki z mnogimi drugimi prijaznimi cerkvicami na okoliških vrhovih krasi ta del Slovenije. Sevniška župnija ima med petnajstimi cerkvami kar dve božjepotni: eno na Gračni gori in drugo pri sv. Roku. Potem, ko so romarji počastili Vnebovzeto pri prvi, so se odpravili drugi dan po veliki maši ali še isti večer k sv. Roku, in tam v molitvi, pesmi in veselem razpoloženju počakali do jutranje božje službe ter sklenili romarsko pobožnost. Sv. Rok nad Sevnico slovi že od nekdaj kot priljubljena božja pot. Velja za eno večjih cerkva v okolici. Po slogu sodeč, naj bi bila pozidana v dobi baroka. Takrat je bilo narejenih največ Rokovih cerkva. Opazka v eni do strokovnih knjig pa navaja, da ima cerkev še gotske osnove, morda celo starejše. Izročilo pravi, da naj bi bilo na sedanjem mestu nekoč gradišče. Res je, da so blizu cerkve v preteklosti odkrili ostanke gradišča. Sedanje svetišče je bilo zidano v spomin na kugo, ki je razsajala v okoliških krajih. V prejšnjem in začetku tega stoletja je cerkev privabljala romarje tudi zaradi bratovščine sv. Valentina. Še zdaj hranijo bratovske knjige z vpisanimi imeni udov te bratovščine. Prva imena v njej so iz leta 1850, zraven pa je pripisano, ali je ud plačal svoj prispevek za posamezno leto. Vsak ud bratovščine je bil zato deležen duhovnih sadov: molitve in mašne daritve pri oltarju sv. Valentina. Tudi to je močno privabljalo romarje k temu lepemu svetišču.

Cerkev ima prostorno pravokotno ladjo in pravokoten prezbiterij. Letnica 1632 v notranjščini cerkve pove, da je verjetno takrat dobila tako podobo. V kasnejših časih so jo seveda večkrat dodatno krasili. Najlepši okras so trije baročni oltarji in prižnica. Glavni nima znane letnice izdelave, nastal naj bi v prvi polovici 18. stoletja, stranska dva se lahko pohvalita z izbrano lepima podobama sv. Valentina in svetih Kozma in Damijana. Sliki je napravil Valentin Metzinger. Zadnji celovit okras je dobilo svetišče leta 1908, ko ga je poslikal slikar Osvald Bierti. Na obokih ladje in prezbiterija je upodobil prizore iz Marijinega, na stenah prezbiterija pa Jezusovega življenja. V glavnem oltarju je poleg kipov sv. Roka, sv. Boštjana, sv. Petra in Pavla, Janeza Nepomuka in drugih izredno razgibana in lepa skupina Marijinega vnebovzetja, kar spominja na povezanost dveh praznovanj: šmarnega in rokovega...

Čeprav je cerkev sv. Roka nad Sevnico prostorna, je ob velikem romanju na rokovo premajhna za vse množice. Za take priložnosti so pred zvonikom pozidali odprto lopo z oltarjem in prižico. Tu je bila vselej jutranja božja služba, kakor poroča kronika. Našo pozornost privabi zvonik s preprosto koničasto streho. Pred vojno je imel značilno baročno čebulasto. Ko so leta 1939 krovci delali novo streho, so jim menda zelo nagajali sršeni, pa so jo poenostavili... Ta hudomušna razlaga je razlog več za dobro voljo. Ob pogledu na svet, ki se odpira okrog cerkve, obiskovalec pač ne more biti ravnodušen, ampak vesel. Kronika pravi, da se od tod vidi 27 cerkva in še več krajev in zaselkov. če ne verjamete, jih preštejte!
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Sevnica, Glavni trg 15, 8290 Sevnica.
Satelitska slika Sv. Roka nad Sevnico in okolice.

Dostop:


z avtom do cerkve.

Glavni shod:


rokovo (16. avgusta), nedelja po sv. Roku.

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Sevnica  romarska pot  sv. Rok  Štajerska  škofija Celje 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008