Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Sv. Primož nad Kamnikom
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Sv. Primož nad Kamnikom

Natisni E-pošta

Podružnična cerkev svetih Primoža in Felicijana na Planini

Sv. Primož nad Kamnikom
Na strmi prisojni legi pod Veliko planino, visoko nad dolino črne, sredi gozdov, senožeti in pašnikov se svetita kakor golobici, ki sta se ustavili, da bi si oddahnili sredi tega gorskega sveta, starodavni cerkvi sv. Primoža in Felicijana ter sv. Petra.

Stara pot k Sv. Primožu, kakor skrajšano pravijo domačini, se odcepi prav blizu Stahovice. Vzpenja se skozi Spodnje in Zgornje Praprotno do Turškega znamenja in plazu naprej k cerkvama, katerih zvonika nas že kmalu pozdravita iz gozdnega zelenja in vabita k sebi. To je stara romarska pot, ki od Sv. Primoža vodi naprej na Veliko planino.

Zgodovina svetišč pri Sv. Primožu je zelo dolga. Prva cerkev je stala na istem kraju gotovo že v 12. stoletju. Ostanki romanske cerkve z oknom so še danes vidni na severni strani cerkve sv. Primoža in Felicijana. Najstarejša listina, ki je tudi prva priča romanj, je iz leta 1396. Papež Bonifacij IX. je 9.julija tega leta naklonil vsem obiskovalcem in darovalcem cerkve odpustke. Že takrat so tu hranili svetinje rimskih mučencev iz dobe cesarja Dioklecijana - svetih Primoža in Felicijana. Ko so v slovenske dežele začeli vdirati Turki, so kamniški meščani shranili relikvije teh dveh mučencev na varno v svoje utrjeno mesto (okrog leta 1471). Bile so v cerkvi sv. Jakoba, kamor so kasneje prišli frančiškani. Iz teh časov je ohranjena pripoved, kako so Turki hoteli k cerkvi sv. Primoža, obdani s taborskim obzidjem, kamor so se zatekli številni prebivalci. Tam, kjer danes stoji prvo, lepo baročno znamenje s kipom Žalostne Matere božje, se je usul plaz injih odnesel s konji vred v dolino.

Leta 1597 se je tedanji kamniški župnik obrnil na patriarha v Ogleju in ga prosil, naj dovoli, da se svetinje zopet preneso v cerkev sv. Primoža in Felicijana. V pismu navaja, da svetinje v kamniški cerkvi sv. Jakoba obišče le malo ljudi, gori na hribu pa je lepa, s slikami okrašena cerkev, tako lepa kakor komaj katera na Kranjskem. V njej je še grob teh dveh mučencev. Pri cerkvi so veliki shodi. V prejšnjih časih so bili še večji, ko pa so ljudje zvedeli, da tu ni več svetinj, jih vse manj prihaja sem in bati se je, da bo božja pot opešala. Vsa stvar se je zavlekla do leta 1628. Šele takrat je patriarhov poslanec razsodil, naj del svetinj ostane v frančiškanski cerkvi v Kamniku, drugi del pa naj se v slovesni procesiji nese na goro in položi na staro mesto.

Omemba kamniškega župnika leta 1597 o lepoti cerkve je upravičena. To je ena izmed tistih slovenskih podeželskih 'katedral', na katere smo upravičeno ponosni. Najprej je tu lepa gotska arhitektura, dvodelna ladja, kasneje prizidan prezbiterij, zgodnjebaročna oltarna oprema, predvsem pa biser gotskega slikarstva ? čudovite freske, ki po mnenju dr. Emilijana Cevca "ne spadajo ne le med vrhunske spomenike naše renesanse, ampak naše starejše umetnosti sploh" in jih imajo za "pravo visoko pesem našega stenskega slikarstva". Avtor fresk se je podpisal s črkama VF in letnico 1504. Romar seveda ne sme pozabiti na grob obeh mučencev, katerih relikvije so položene pod oltarjem v lepem kamnitem gotskem ciboriju pri koru. Pri strani je posebna odprtina, kjer se romar lahko z roko dotakne krste z njunimi relikvijami. Obiskati pa je treba tudi zgornjo cerkev sv. Petra, ki ima enega najlepših poslikanih lesenih stropov pri nas, in pa seveda pol zidano mežnarijo s staro črno kuhinjo in še veliko drugih spominov iz starih časov...
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Kamnik Raspov prehod 1, 1240 Kamnik; upravljajo Frančiškani, Frančiškanski trg 2, 1240 Kamnik.
Satelitska slika Sv. Primoža nad Kamnikom in okolice.

Dostop:

z avtom do Zgomjega Praprotna, nato peš, lahko peš že od Županjih njiv.

Glavni shodi:

3., 4., 5. postna nedelja, 3. velikonočna nedelja, nedelja po godu svetih Primoža in Felicijana (9.junija).

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Gorenjska  Kamnik  nadškofija Ljubljana  romarska pot  sv. Felicijan  sv. Primož 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Luka   | 89.143.96.xxx | 2009-09-13 13:45:07
hhahha
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008