Domov arrow Novice arrow izleti arrow Slap Savice - povezovanje globin
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Slap Savice - povezovanje globin

Natisni E-pošta

Slap Savice - povezovanje globin
V dneh, ko se z vključitvijo v Evropsko zvezo uresničujejo pred nekaj leti sprejete odločitve, je v prazničnem veselju in pričakovanju čutiti tudi sled dvoma in negotovosti. Kaj bo z našo samostojnostjo v tako veliki skupnosti? Ali ni nevarnosti, da se utopimo znotraj povezave, ki šteje 454 milijonov prebivalcev?

Odgovori niso v Evropski zvezi, ampak v nas samih. Na nek način smo v podobnem položaju kot izvoljeno ljudstvo pred vstopom v obljubljeno deželo. Pri tem ne primerjam Evropske zveze z deželo,

Slap Savice - povezovanje globin
v kateri se cedita med in mleko! Vendar bodo nove okoliščine prinesle nove možnosti, izzive, skušnjave in zahtevale odločitve. Možnost odločanja je sicer temeljna svoboda vsakega posameznika, a je neločljivo povezana z odgovornostjo, tudi do suverenosti. Zato je tako pomembno, na čem temelji še tako majhna odločitev. In prav
Slap Savice - povezovanje globin
v tem je tista ključna podobnost s starozaveznim Izraelom. Ali bo ljudstvo po skromnem življenju v puščavi znalo živeti tudi v večjem obilju ali ga bo premagala sla po čim večjem imetju, ki je toliko kot malikovanje, kot pravi apostol Pavel? Zato je Mojzes pozval ljudi, naj izberejo življenje in se oklenejo bistva vere. Enako sporočilo velja tudi za nas. Odločitev za življenje pomeni med drugim upoštevati drugega, tudi vse življenje v stvarstvu, ne živeti prek svojih zmožnosti, ne malikovati.

Slap Savice - povezovanje globin
Narod ni neka večna skupnost. Obstaja tako dolgo, dokler ljudje gojijo narodno samozavest, torej zavest o pripadnosti določeni skupnosti, kar pa je tesno povezano s povsem stvarnimi izkušnjami: zgodovinskim in kulturnim izročilom, jezikom, navadami, posebnostmi v naravi. Zaradi lege naše domovine na naravnem in kulturnem prepihu smo Slovenci vsa bistvena sporočila vgradili v jezik, zato smo na tem področju še bolj ranljivi kot drugi. Smo pa tudi na poseben način sprejeli kot prepoznavno bistvo nekatere naravne znamenitosti, kot na primer Triglav, Sočo, Muro, proteusa ?

Slap Savice - povezovanje globin
Zato vas vabim k slapu Savice, kamor je Prešeren postavil enega temeljnih dogodkov v slovenski zgodovini ? sprejem krščanske vere. Tu iz osrčja Triglava iz kraškega izvira privre Savica, se razkaže v mogočnem slapu in umiri v Bohinjskem jezeru. S skalnatih pobočij Komarče se z jezerom spogledujejo tudi košati cvetovi bohinjske perunike, rastline, ki je našim prednikom pomenila zvezo s slovanskim Perunom. Cvet perunike je podoba popolnosti ? en cvet s tremi obrazi. S katerekoli strani ga pogledamo, vedno bo pokazal značilno skladno obliko. Trojnost v enosti, torej podoba Sv. Trojice. Tako se je med drugim tudi staroslovansko božanstvo Terglou s peruniko in Črtomirovim krstom zlilo v dedne zasnove, ki opredeljujejo naše bistvo.

Slap Savice - povezovanje globin
Zato obiščimo slap Savice in Bohinjsko jezero tokrat malo drugače. S površja, katerega vznemiri že sapica, se potopimo v globine, ki jih nevihte temne srd ne moti. Vsak nosi to globino v svojem srcu. V njej so temelji naše samobitnosti, tam je treba prisluhniti pri odločanju v novi skupnosti. Potem bomo kot suveren narod obogatili kulturno pestrost skupnosti in slovenščina na spletni strani Evropske zveze ne bo le okrasek.

Dostop:
Peljemo se do Bohinjskega jezera (Ribčev Laz), nadaljujemo po cesti ob jezeru mimo odcepa za hotel Zlatorog naravnost do parkirišča na koncu ceste. Od tu po markirani poti za Komno, od koder se pri kiosku, kjer plačamo prispevek za urejanje poti, odcepi pot do slapu.
Satelitska slika slapa Savice in okolice.

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Bohinj  Gorenjska  izlet 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008