Domov arrow Novice arrow izleti arrow Potep po Dolenjski
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Potep po Dolenjski

Natisni E-pošta

Novo mesto iz zraka
Novo mesto iz zraka

Osrednja Dolenjska

Domači in deloma tudi tuji turisti najbolj poznajo Dolenjsko po dveh zdraviliščih, Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah. Šmarješke toplice se nahajajo severovzhodno od Novega mesta, v prijaznem gozdnatem okolju, kjer so se že pred dvesto leti ljudje kopali v treh naravnih bazenih, ki jih napaja izvir s temperaturo 32 stopinj Celzija. V zdravilišču zdravijo bolezni srca in ožilja. Sama vas Šmarjeta, po kateri so toplice dobile ime je od toplic oddaljena 2 do 3 km in je tudi sedež občine in majhne tovarne Plastoform. V okolici Šmarjete in Šmarjeških Toplic je veliko zanimivih izletniških točk in veliko prijetnih poti za pohodnike.

Krka
Krka
Jugozahodno od Novega mesta leži zdravilišče Dolenjske Toplice, ki so bile odprte že leta 1658 v času plemiške družine Auersperg. Globoki termalni vrelci imajo temperaturo 36 stopinj Celzija. Zdravilišče je specializirano za zdravljenje revmatskih obolenj.

Novo mesto

Otočec - grajsko dvorišče
Otočec - grajsko dvorišče
V glavnem mestu Dolenjske delujeta dve evropsko in svetovno znani in uspešni firmi, tovarna avtomobilov Ravoz in tovarna zdravil Krka. Uspešno poslovanje teh in drugih dolenjskih podjetij se odraža na širšem prostoru Dolenjske in Bele Krajine. Novo mesto ni samo gospodarsko, ampak je tudi kulturno in politično središče Dolenjske. Staro mestno jedro je nastalo na okljuku reke Krke, po pridobitvi mestnih pravic leta 1365 (ustanovitelj Rudolf IV). Posebnost mestnega jedra so arkadno oblikovana pritličja pročelij meščanskih hiš, v katerih so številne trgovine in lokali.
Veduto mesta najbolj zaznamuje kapiteljska cerkev, v kateri je Tintorettova oltarna slika sv. Miklavža, podobo starega jedra pa zaokrožata frančiškanski samostan s cerkvijo in Breg z značilnimi hišami na skalni pečini nad reko Krko. Zelo privlačen motiv za slikarje. Novo mesto je znano tudi po Dolenjskem muzeju z bogato arheološko in etnološko zbirko evropskega pomena.

Matjaževa domačija
Matjaževa domačija
Kraj Otočec je le nekaj km oddaljen od Novega mesta in je daleč naokoli znan po gradu na otoku reke Krke. Omenjen je bil že leta 1348, vendar je sedanja arhitektura iz 16. stoletja. Po drugi svetovni vojni so grad obnovili in preuredili v hotel s petimi zvezdicami. Skupaj z grajskim parkom in ohranjenimi rečnimi obrežji je eden najslikovitejših krajev v Sloveniji. Dolžina zadrževanja v gradu je v prvi vrsti odvisna od debeline denarnice.

Z debelino denarnice pa ni povezan ogled Matjaževe domačije na Pahi, ki je le dva km oddaljena od Otočca. Majhno kmečko hišo je sedanji lastnik obnovil in jo odprl za obiskovalce. Sam ogled (možna je tudi nastanitev) je nadgradil z nevsiljivo promocijo dolenjskega vinskega posebneža – Cvička. Slovenska turistična organizacija je Matjaževo domačijo odlikovala s Srebrnim sejalcem za leto 2008.

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Dolenjska  Dolenjske toplice  izlet  Šmarješke Toplice 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008