Domov arrow Vsi blogi arrow Cerkev Marijinega oznanjenja
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Aug 06
2009

Cerkev Marijinega oznanjenja

Posted by svetlana in trgslikarsamostanpesnikLjubljanakoncertkiparjaslicecerkev

Rdeča cerkev, ki dominira na Prešernovem trgu v Ljubljani, je cerkev Marijinega oznanjenja, bolj pa jo poznamo kot Frančiškanska cerkev. Zgrajena je bila v letih od 1646. do 1660. kot avguštinska cerkev. Frančiškani so se vanjo priselili leta 1784. iz stare frančiškanske cerkve, ki je bila na današnjem Vodnikovem trgu.

Baročna cerkvena dvorana s stranskimi kapelami, je zasnovana po zgledu jezuitske cerkve Sv. Jakoba. Nad pročeljem stoji Marijin kip. Cerkev ima ob prezbiteriju zvonika, čebulaste oblike, ki so ju po potresu, konec 19. stoletja, spremenili.

Sredi 18. stoletja so postavili glavni oltar, po načrtih italijanskega kiparja Francesca Robbe. Robba je bil rojen v Benetkah. V Ljubljani se je poročil s hčerko ljubljanskega kamnoseka in pozneje tudi prevzel njegovo kamnoseško delavnico.

Sredi 19. stoletja pa je notranjost cerkve s freskami poslikal slovenski slikar Matevž Langus. Rojen je bil v Kamni Gorici pri Kropi. Bil je znan kot slikar portretov ljubljanskih meščanov. Med drugim tudi Julije Primic, za kar mu je pesnik France Prešeren posvetil sonet z akrostihom.

Poleg cerkve je tudi frančiškanski samostan, s knjižnico v kateri je okoli 70.000 knjig zgodovinske vrednosti. V cerkvi prirejajo tudi manjše koncerte klasične glasbe. Med božičnimi prazniki pa vsako leto postavijo največje božične jaslice v Ljubljani.

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008