Doma Blog Žiga Zois

Žiga Zois

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana2 1490 Žiga Zois

Žiga Zois, bogati kranjski industrialec, preroditelj in mecen, se je rodil 23. novembra 1747, v Trstu. Umrl je na današnji dan, 10. novembra 1819. Oče je bil rojen v Benečiji, mama Ivana Katarina Kappus pl. Pichelstein, pa je bila doma iz Kamne Gorice na Gorenjskem.

Žiga Zois je otroška leta preživljal v Ljubljani. Nekaj časa je v Italiji študiral humanistične vede, toda oče ga je poklical nazaj, da bi se uvedel v trgovske, rudarske in fužinarske posle. Z vsem tem se je družina ukvarjala in ker je bil Žiga glavni dedič, je leta 1774. prevzel podjetje. Imel je fužine v Bohinjski Bistrici, Radovni, Mojstrani in železarno v Mislinji na Štajerskem.

Svoje bogastvo je nesebično delil med slovenske razsvetljence, ki so se shajali v Zoisovi palači, ob Ljubljanici. Pod njegovim mentorstvom je postal Valentin Vodnik prvi slovenski pesnik. Anton Tomaž Linhart, je na njegovo pobudo začel pisati v slovenskem jeziku. Jernej Kopitar, ki je bil Zoisov tajnik in knjižničar, je omogočil, da je napisal prvo slovensko slovnico.

Žiga Zois je bil tudi pomemben mineralog. Njegovo bogato zbirko mineralov, hrani Narodni muzej Slovenije in si jo lahko ogledamo na stalni razstavi.

Objave iz iste kategorije: