Doma Blog Anton Tomaž Linhart

Anton Tomaž Linhart

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 knjige 447 Anton Tomaž Linhart

Anton Tomaž Linhart je bil prvi slovenski dramatik, zgodovinar, preroditelj in pesnik. Rodil se je na današnji dan, 11. decembra 1756, v meščanski družini, v Radovljici. Mati je bila Slovenka, oče pa je bil Čeh, obrtnik ki se je priselil h nam.

Linhart je obiskoval jezuitsko gimnazijo v Ljubljani in med njegovimi sošolci je bil tudi znameniti matematik, Jurij Vega. Leta 1776. je vstopil v cistercijanski samostan v Stični, vendar je po dveh letih izstopil iz precej strogega reda, ki je prepovedoval tudi branje nekaterih knjig. Pot ga je vodila na Dunaj, kjer je napisal večino svojih pesmi, tu pa se je rodila tudi njegova prva drama. Prav gotovo pa je Linhart najbolj znan po drami Županova Micka, ki so jo prvič uprizorili leta 1789. Drama je prevod igre avstrijskega dramatika, vendar je Linhart dogajanje prilagodil našemu okolju.blogi 420 knjige 444 Anton Tomaž Linhart

V Ljubljani se je spoznal s slovenskimi preroditelji in Žiga Zois ga je pritegnil v svoj krožek, kjer je bil med najbolj dejavnimi. Pomembno Linhartovo delo je tudi na področju zgodovine. Napisal je: Poskus zgodovine Kranjske in drugih dežel avstrijskih južnih Slovanov. Izšla sta dva dela, od treh predvidenih, saj je njegovo uspešno delo prekinila kap. Umrl je v noči od 14. na 15. julij 1795, v Ljubljani.

Objave iz iste kategorije: