Doma Blog Lublanske novize

Lublanske novize

 

blogi 420 IMG 0040 Lublanske novize

Na današnji dan 4. januarja 1797 je začel izhajati prvi slovenski časopis imenovan Lublanske novize, danes bi rekli Ljubljanske novice.  Časopis je izhajal kot tednik. Pobudo zanj je dal baron Žiga Zois, rojen 23. novembra 1747 v Trstu. Bil je slovenski podjetnik, preroditelj, mecen in mineralog. Njegovo veliko zbirko mineralov hrani Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. Umrl je leta 1819. 10. novembra v Ljubljani. Najbolj ga poznamo kot mecena, ki je ustanovil Zoisov krožek, kamor so spadali Jurij Japelj, Jernej Kopitar, Anton Tomaž Linhart, Valentin Vodnik in drugi. Zois jih je materialno podpiral in spodbujal.

Ravno Valentin Vodnik je bil tisti, ki je pobudo barona Zoisa, glede ustanovitve časopisa Lublanske novize, uresničil. Bil je urednik, pisec, prevajalec pa še tehnični urednik pri časopisu. Vodnik se je rodil 3. februarja 1758. v Ljubljani in je bil prvi pomembnejši slovenski pesnik. Umrl je 8. januarja 1819. v Ljubljani.blogi 420 IMG 0051 Lublanske novize

Zanimivost pri Lublanskih novizah je, da so imele 33 rednih naročnikov. V njih pa si našel zabavne vsebine, poučne in pa novice iz političnega, gospodarskega in kulturnega življenja.

Objave iz iste kategorije: