Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Željko Kozinc: Moje najljubše poti

Željko Kozinc: Moje najljubše poti

Moje najljubše potiJubilejna izdaja največje slovenske uspešnice med popotniškim vodniki. Vsak izlet je predstavljen:

– z opisom dostopa
– z oceno o naravnih lepotah in zgodovinsko-kulturnih znamenitostih
– z daljšim opisom izleta, poti
– z barvnimi fotografijami v različnih letnih časih
– več kot 500 barvnih fotografij
– izbor najlepših in najljubših izletov, 24 novih izletov, skupaj 104 izleti
– manj znani slovenski kraji

– razvrstitev po pokrajinah
– vse slovenske pokrajine z zamejstvom
– preglednica težavnosti izletov
– naravne znamenitosti: slapovi, gozdovi, jezera, gore, doline, podzemne jame, parki …
– kulturni spomeniki: gradovi, mostovi, razvaline, cerkve, arheološki spomeniki …
– poučne informacije
– razdelitev po pokrajinah

Knjigi je dodana tudi avtokarta Slovenije (1 : 270.000) z označenimi izleti.

Več kot dobro desetletje je že minulo, ko je tedenska priloga Dela in Slovenskih novic Vikend magazin začela prinašati rubriko Lep dan kliče izpod peresa Željka Kozinca. Naveličana ljubljanske megle in željna odkrivanja novih obzorij, sem iz tedna v teden komaj čakala prilogo in začela Kozinčeve prispevke izrezovati ter jih skrbno zlagati v sive fascikle. In kar se mi zdi najpomembneje pri mojem početju je to, da se na njih ni nabiral samo prah, temveč sem dejansko začela odkrivati Slovenijo.
Še danes imam v spominu prvi izlet po Kozincu. Vabil nas je k čokati, trdnjavi podobni cerkvi sv. Ahaca na Gori v bližini Turjaka ter vključil seveda tudi obisk Turjaškega gradu. Takrat sem se na nedeljski izlet odpravila sama. Tiste nedelje se je v meni nekaj premaknilo.
Kmalu po prihodu na študij v Ljubljano sem začutila, da se me loteva melanholija, ki bi se lahko, če se ne bi ponovno približala naravi, sprevrgla v trdovratno. Čutila sem, da potrebujem neki vzgib, namig, vabilo. In tega sem prepoznala v Kozinčevih prispevkih. Nato sem s seboj vzela samo še fotoaparat, ki je bil moj stalni spremljevalec že prej in začela počasi, a vztrajno oblikovati moj osebni pogled na Slovenijo.
Vmes je že napol raztrgane, zaradi uporabe, časopisne izrezke nadomestila prva Kozinčeva knjiga Lep dan kliče (1999), sledila je druga (2001), nato tretja (2003). V tretji je Kozinc zapisal: »Pred vami je tretja in zaključna knjiga iz serije Lep dan kliče. Upam, da bo kakor prejšnji dve zbirki izletov imela zveste uporabnike.« A Kozinc ni ‘držal’ besede. Leta 2007 je pripravil nov izbor izletov in jih povezal v knjigo Lep dan kliče 4 – 100 izletov. In le dve leti kasneje je svoje zveste bralce ponovno presenetil.
Ob desetletnici izdaje prve knjige Lep dan kliče in ob svoji sedemdesetletnici je Kozinc zopet presenetil. Verjetno je bila zadnja knjiga najtežje njegovo delo. Izbrati je ‘moral’ svojih osemdeset izletov, ki so že bili predstavljeni v štirih knjigah, ter so hkrati to njegove najlepše in najljubše poti. Dodal pa je še štiriindvajset novih. Knjiga tako prinaša 104 opisov poti – za vsak konec tedna po dve. Mnoge izmed poti je Kozinc še enkrat prehodil, uzrl drugačen fotografski kot in s tem mogoče presenetil tudi sebe, saj je opisom dodal sveže podobe, z novimi pogledi in razgledi.
Žejko Kozinc (1939) je publicist, romanopisec in pesnik, filmski in televizijski scenarist in nenazadnje potopisec. Osebno me je presenetil s čustveno nabitim pisanjem njegovega doživljanja manj ali celo neznanih krajev ter širokim, težko dosegljivim znanjem z različnih področij. In všeč mi je njegova odprtost, da nam pohodnikom dopušča lastno odkrivanje njegovih poti.
Zato tokrat komaj čakam, da odprem knjigo in jo začnem listati. Ta trenutek jo samo še vonjam. Ničesar še ne vem o njeni notranji ureditvi in nestrpno pričakujem, kaj je na prvem mestu, katera pot? Ali je ta izlet na prvem mestu zgolj zato, ker je knjiga urejena po abecedi? Ne vem še. Počasi se bom zalistala …
Z mehkobo Dolenjske in v senci velikih gozdov je torej začel Kozinc. Med enajstimi izbranimi potmi jih prepoznam šest. In zdi se mi, da prvič slišim za Kamni Vrh pri Ambrusu, Kičer …
Prelistam poti po Gorenjski. Tu sem že nekoliko bolj doma, a vendarle se moram povzpeti še na Ajdno, Košuto ter obiskati po vsej verjetnosti najstarejše živo bitje na Slovenskem – Veliki macesen.
Domače so mi tudi svetle grape na Idrijskem in Cerkljanskem. A za Pršjak slišim prvič: tu domuje lepota, ki je neulovljiva kakor prš.
Nekoliko manj pa Posočje, čeprav me s svojim Krnskim jezerom in Soško potjo vedno znova vabi na pot. In mogoče sta ravno onadva kriva, da še ne poznam slapu Brinta, za šumeči Gregorčičev slap sem vsaj slišala, pa cerkvico sv. Duha na Javorci tudi, čeprav še nisem našla časa, da se poklonim žrtvam strašne vojne ob Soči. Tudi visokega sedla Kobilje glave še nisem zajahala … In listam, gledam fotografije naprej …
Znašla sem se med morskimi in gorskimi vetrovi: skrivnostni potok Kožbanjšček še čaka na moj prvi obisk, ostali kraji, da jih ponovno obiščem. Mogoče v drugem letnem času, z drugačnim notranjim razpoloženjem …
Kras in Istra – tu najraje zaidem v kratkih zimskih dneh. Nekaj že poznanega a tudi prvič slišanega: za Golič, odkrito priznam, sem slišala prvič, prav tako za Veli Badin. Fotografije me prepričajo in že načrtujem izlet ob katerem od prihajajočih dni.
In končno sem doma. Notranjska – dežela mnogoterih podob. Le na Volovjo reber, goro v viharju, še ni stopila moja noga.
V vseh teh letih, kar živim in delam v Ljubljani, sem jo vzljubila. Nenazadnje se mi ravno od tu odpirajo nove poti, nova spoznanja in odkritja. Od predlaganih izletov se bom zagotovo odpravila do Bajdinških slapov. Saj sem nekoč že hodila tod mimo, a sem se prestrašila rjavega kosmatinca.
Štajerski del naše dežele pa je moja črna luknja, čeprav mi je ljubka in njeni prebivalci prijazni. A se tolažim, da jih zagotovo ob času še obiščem. Boč, Jeruzalem, Kozjak, Krvavica … Kar sledijo si neznanke, le kdo rešil bi vse uganke.
In zopet sem kot doma. Prekmurje – tu najprej posije sonce. Le za Murišo slišim prvič? Je to dekle, le kdo češe njene lase?
Koroška – dežela stare zvestobe. Tu je lepo, in ta pokrajina se mi zdi tako samosvoja. In o gradu Vodriž se v šolah nismo ničesar učili.
Zamejstvo pa … da … povem po pravici, ne poznam, razen Devina.
S prelistanjem sem zadovoljna, z opisom zahtevnosti izletov ter dodanim imenskim kazalom tudi. Sedaj šele sledi pravo branje in odkrivanja tistega, kar sem na poteh sama prezrla ali mi ni nihče povedal. Rada imam Kozinčeve zgodovinske drobtinice, nevsiljivo besedo ter odprtost duha. Četudi sem nekatere kraje že obiskala, s prebiranjem njegovih opisov zaživijo v novi preobleki.
Naj končam s Kozinčevimi besedami: »Iz kateregakoli kraja, še posebno iz osrednje Slovenije, lahko človek, če ima avtomobil – ponekod pa se še zmeraj lahko posluži avtobusa ali vlaka –, pride v uri ali dveh kamorkoli v neokrnjeno naravo ali h kulturnemu spomeniku, celo na drugi konec dežele. V samoti in zatišju se lahko zbrano in mirno posveti lepotam ali zgodovinskemu spominu, družini ali prijateljem, če je treba pa tudi samemu sebi. Izleti in hoja dajejo življenju pospešek. V utrujenih glavah zbujajo prerojene misli in v potrtih prsih razjasnijo sanje. Širijo meje doma in sveta. Slovenija je dovolj svobodna in lepa, da je pot po njej brezkončna.«
In dodam povabilo: ‘najhujše’, kar se vam lahko zgodi je to, da bo Željko Kozinc postal ljubosumen, ker bodo njegove najljubše poti postale tudi vaše in se lahko celo srečate. Torej naj vam zaželim SREČANJE.
Knjiga je izšla pri založbi MODRIJAN, 464 strani, cena 39,80 EUR.
http://www.modrijan.si/

Alenka Veber, Uredništvo KAM-a

Objave iz iste kategorije: