Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Zemljevidi

Zemljevidi

vodniki zemljevidi zemljevid Zemljevidi Vsi vemo, da se v novem okolju najlažje orientiramo s pomočjo zemljevida. Zemljevid nam v pomanjšanem merilu prikaže zemeljsko površje, zato se vedno, ko se znajdemo v tujem okolju, poslužimo tega pripomočka, ki poskrbi, da zlahka najdemo naš cilj. Z izdelovanjem zemljevidov se ukvarja veda, ki se imenuje kartografija in danes je ta zmes znanosti in umetnosti tako dodelana, da lahko najdemo zelo natančne zemljevide praktično vsega, kar si lahko zamislimo.

Prvotni zemljevidi se s takšno natančnostjo niso mogli pohvaliti, saj so bile tehnike njihove izdelave, v primerjavi z današnjimi, zelo primitivne. V preteklosti so za izdelavo zemljevidov uporabljali manj natančna merila in instrumente, celotna izdelava pa je potekala ročno. Zemljevid so narisali na različne nosilce (papirus, platno, papir, …) in vsak zemljevid je bil unikatno ročno delo. To se je kazalo tudi v njihovi ceni, saj so bili prvotni zemljevidi precej dragi in navadnim ljudem skorajda nedostopni.

Z razvojem tehnike in znanosti pa se je kartografija izpopolnila in nastajati so začeli bolj natančni zemljevidi. Tisk je omogočil, da so se v kratkem času lahko izdelale velike količine zemljevidov, digitalna tehnika pa je celoten proces izdelave ter tiska še bolj olajšala ter ga znatno pocenila. Zato lahko danes zemljevide najdemo povsod, saj so dostopni vsakemu žepu in niso več primerni samo za petičneže in raziskovalce, ki so jih včasih v njihovih ekspedicijah v nove kraje podpirali kralji.

Zgodovinski zemljevidi so se uporabljali predvsem za vojaške ter raziskovalne namene. Glavni namen zemljevidov je bil, da so raziskovalcem ter vojaškim poveljnikom kazali pot v neznane dežele. Današnji zemljevidi pa so zelo raznovrstni in obsegajo mnogo področij. Ravno ta raznovrstnost povzroča težave pri klasifikaciji zemljevidov, saj je področij, kjer jih najdemo, ogromno. Danes so zagotovo najbolj poznani tehnični zemljevidi, med katere sodi tudi klasični šolski zemljevid, obstaja pa še celotna paleta drugih zemljevidov, ki so laični javnosti manj znani. Med takšne strokovne zemljevide bi sodili zemljevid flore, zemljevid rudnih bogastev in drugi.  

A razvoj drvi naprej in tehnika mu hitro sledi. Klasični zemljevid, s katerim smo se včasih orientirali s pomočjo kompasa in glede na vidne točke v okolici, danes počasi tone v pozabo. V ospredje je stopil sistem GPS, ki nam omogoča, da v vsakem trenutku natančno vemo, kje točno se nahajamo. GPS, oziroma Global Positioning System (sistem globalnega določanja položaja), je satelitski navigacijski sistem, ki nam omogoča, da določimo naš natančen položaj kjerkoli na Zemlji. Sistem je zasnovalo obrambno ministrstvo ZDA, danes pa ga lahko brezplačno uporablja vsak, ki ima ustrezen sprejemnik. GPS sistem sestavlja najmanj 24 satelitov, od katerih vsak obkroži Zemljo dvakrat na dan na višini 20200 kilometrov. Z njihovo pomočjo lahko tako navadni uporabnik s pomočjo ustreznega sprejemnika na 10 metrov natančno določi svojo lokacijo.

Določanje svoje lokacije s pomočjo GPS sistema se danes uporablja na mnogih področjih. Zagotovo najbolj poznana je uporaba avto navigacije, ki nas brez težav pripelje na končni cilj, ki smo ga vnesli v našo navigacijsko napravo. Te moderne navigacijske naprave imajo v svojem pomnilniku shranjen zemljevid v digitalni obliki, ki nam prikazuje okolico točke, v kateri se trenutno nahajamo ter nas usmerja do našega cilja.  

Objave iz iste kategorije: