Doma Novice Predstavitve Slovenski samospevi na poti v svet

Slovenski samospevi na poti v svet

novice slovenski samospevi marcos fink Slovenski samospevi na poti v svetPo zaslugi dveh v svetu uveljavljenih slovenskih umetnikov Bernarde in Marcosa Finka se na pot v svet odpravlja 32 slovenskih samospevov in duetov na zgoščenki s preprostim imenom Slovenija. Izdala jo je ena izmed najbolj znanih mednarodnih glasbenih založb, francoska Harmonia Mundi. Za promocijo slovenske glasbene ustvarjalnosti v tujini in tudi za promocijo Slovenije kot mlade in ne dovolj znane evropske države je to vsekakor dogodek izjemnega pomena, pravzaprav prelomnica kot je ta dogodek označil pisatelj Zorko Simčič. 
V ne najbolj ugodnih razmerah za glasbeno založništvo je francoska založba v program mednarodnega samospeva (na predlog pevke Bernarde Fink) uvrstila tudi zgoščenko z izključno slovenskimi samospevi in dueti. Z založbo Harmonia Mundi Bernarda Fink sodeluje že dobrih 20 let in je posnela že samospeve, koncerte in opere svetovno znanih skladateljev kot so Brahms, Schumann, Dvorak, Schubert, Bach, Berlioz. Skupaj z bratom Marcosom sta posnela tudi zgoščenko Canciones Argentinas, ki je doživela velik mednarodni uspeh. Mimogrede je treba povedati, da Bernarda Fink že dalj časa poje slovenske samospeve tudi na koncertih v Avstriji, Nemčiji, Italiji in drugod. Tako kot finske, švedske, francoske in druge pesmi so tudi slovenske dokaz ustvarjalne moči slovenskega naroda in so del kulturne dediščine Evrope.

Izbor slovenskih samospevov

Izmed približno 300 skrbno pregledanih slovenskih samospevov sta se Bernarda in Marcos Fink morala odločiti za 32 samospevov, saj na zgoščenki, ki traja 70 minut ni prostora za več. Izbor je bil dokaj zahtevna naloga. Veliko jima je bilo do tega, da bi v izbor prišli vsebinsko uravnoteženi samospevi, oziroma da ga ne bi obremenila s preveč turobnimi in temnimi samospevi. Tudi zato nekateri avtorji (Kogoj, Lipovšek, Vremšak, Kozina) niso prišli v izbor. Uvrščenih je 11 skladateljev: Benjamin Ipavec, Kamilo Mašek, Davorin Jenko, Fran Gerbič, Josip Pavčič, Josip Ipavec, Emil Adamič, Anton Lajovic, Zorko Prelovec, Lucijan Marija Škerjanc in Alojzij Geržinič.
Avtor mnogih besedil je Oton Župančič, ob njem pa tudi nekaj prezrtih slovenskih pesnikov, kot sta Rafko Vodeb in Ivan Hribovšek. Kot slovenska pevka si je Bernarda Fink želela peti slovenske pesmi v materinščini. Kot pravi je to nekaj posebnega in izrednega, kajti „ljudje takoj opazijo in začutijo, da je to tvoj jezik, tudi če vsebine ne razumejo“. To je še nekoliko lažje zato, ker „imate Slovenci poetično dušo,“ kot pravijo Francozi. Sicer pa zgoščenka prinaša tudi prevode slovenskih besedil v francoščino, angleščino in nemščino. Vrhu tega pa še slovenski spremni tekst – napisal ga je Tomaž Faganel – ki vsebuje osnovne misli o razvoju slovenske pesmi od Linharta naprej.
Dušan Bavdek, glavni urednik Edicij Društva slovenskih skladateljev, je s sodelavci poskrbel, da so vse pesmi izšle tudi v posebni notni ediciji Slovenija, ki ni samo dopolnitev zgoščenke, ampak bistveno več. Na naslovnici, ki je reprodukcija Groharjeve slike Cvetoča jablana je v angleščini napisano Songs and duets from Slovenija, v slovenščini pa Slovenski samospevi in dueti.
Kot je povedala Bernarda Fink se zgoščenka dobro prodaja, čeprav je pravo promocijo dočakala šele pred kratkim v Frankfurtu. Zgoščenka sicer nima namena nagovarjati množic, vsekakor pa drži, da imamo tako slovenski kot tuji poslušalci tokrat prvič priložnost slišati in spoznati slovenske vokalne bisere in verjeti je, da bodo za mnoge Evropejce pa tudi Slovence pravo odkritje. Za to odkritje se moramo zahvaliti dvema povratnikoma iz Argentine, ki tako postajata že prava kulturna ambasadorja Slovenije.

Avtor: Tomaž Štefe
Povzeto po reviji Slovenija danes 

Objave iz iste kategorije: