Doma Slovenija Veliki Slovenci Pater Simon Ašič

Pater Simon Ašič

pater Simon Ašič

Devetega junija je predsednik vlade in nekdanji dijak stiške gimnazije Janez Janša odkril doprsni kip zeliščarja patra Simona Ašiča ob stoti obletnici njegovega rojstva. V treh desetletjih, ki jih je pater prebil v samostanu je pomagal številnim bolnikom. Škof dr. Anton Jamnik je blagoslovil doprsni kip in spominski park zdravilnih rastlin.
Jožef (kasneje pater Simon) Ašič, se je rodil l. 1906 v zaselku Raztez (po domače Trebež) pri Gorici, kakih 6 km severno od Krškega. V revni družini so se rodili trije otroci, s tem, da je dve leti mlajši brat umrl star komaj šest mesecev. Jožef je bil najstarejši otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Brestanici (Rajhenburgu), klasično gimnazijo pa v samostanu Stična, zahvaljujoč očetovi finančni pomoči, ki mu jo je pošiljal iz Amerike. Gimnazijo je zaključil na Poljskem, kamor je v skupini 12 samostanskih članov odšel na pomoč propadajočemu poljskemu cistercijanskemu samostanu Mogila pri Krakovu. Teološke študije je opravil v Marienstattu v Nemčiji in v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen v Stični avgusta 1930. Za tem je še dvakrat odšel na Poljsko, kjer je med drugim opravljal tudi funkcijo predavatelja teologije in magistra novincev.
Od l. 1936 do 1941 je bil prefekt in inštruktor v Slomškovem zavodu v Ljubljani, nakar se je vrnil v Stično, kjer je več let opravljal funkcijo magistra novincev in klerikov, nekaj časa pa je tudi predaval teologijo. Več kot 20 let je bil župnik vikar stiške župnije in več kot 30 let je bil samostanski prior, to je opatov pomočnik v predstojniški službi. pater Simon Ašič
Med Slovenci je pater Ašič najbolj znan po svojih treh knjigah: Pomoč iz domače lekarne I. in II. del ter Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin, ki je izšel l. 1989. Z zdravilnimi rastlinami se je začel ukvarjati že v 50. letih prejšnjega stoletja in sicer iz potreb, ki jih je prinesel tisti čas. V stiški samostan so se namreč zatekli številni duhovniki, ki jih je nemški okupator izgnal iz mariborske škofije in dela ljubljanske nadškofije. Glede na to, da so bili to v večini starejši ljudje, je bolj ali manj jasno, da so bili pogosto tudi bolni. Zdravil je bilo v tistem času malo in pater Ašič je, hočeš nočeš, skušal pomagati s tistim, kar mu je bilo dostopno ? z zdravilnimi rožami in čaji. Kaj hitro je tudi spoznal, da o tem ve (pre)malo. Začel se je poglabljati v študij tuje in domače literature o zeliščarstvu. Poznavanje jezikov mu je pri tem prišlo še kako prav.
Dober glas o dobrem zdravilcu se je začel širiti tudi izven samostanskih zidov. Postal je daleč naokoli znan in priljubljen "stiški dohtar". Naval bolnikov je bil vse večji in kupi pisem tudi. Že samo odgovarjanje na pisma – skušal je odgovoriti vsakomur – je ostarelemu patru jemalo veliko moči. Bolnike, ki so prišli k njemu je pozorno poslušal celo uro in več in jim znal povedati pravo besedo. Pripravil jim je primerno čajno mešanico, ali drugo naravno zdravilo. Najbolj je znana mešanica čajev KRRT (kopriva, rman, regrat in trpotec) za dobro počutje in jabolčni kis za prebavo. Umrl je l. 1992, star 86 let.
O življenju in delu patra Simona Ašiča je Mohorjeva družba l. 1995 izdala knjigo z naslovom Med molitvijo in zdravilnimi rastlinami. Napisal jo je prof. Vojan Tihomir Arhar.

Objave iz iste kategorije: