Doma Novice Predstavitve Neformalno srečanje povratnikov in zdomcev

Neformalno srečanje povratnikov in zdomcev

V soboto 30. maja 2009 je v Domžalah na pobudo zdomca povratnika in upravljalca hotela Krona Martina Bibiča potekalo zanimivo srečanje zdomcev in povratnikov. Našim bralcem je že znano, da se je Martin skupaj z ženo Silvijo po desetih letih dela v Nemčiji, pred dobrimi desetimi leti vrnil nazaj v Slovenijo in od tedaj uspešno vodi hotel z imenom Krona. Bil je eden redkih zdomcev, ki se mu je uspelo vrniti domov v najboljših letih, mnogo let pred upokojitvijo. Domotožje je bilo premočno, rad pove.
Še vedno pa ne pozablja težavnih let, ki jih je preživel v Nemčiji in še vedno se v celoti identificira s problemi in težavami, s katerimi se srečujejo naši zdomci po povratku v domovino. Kako tudi bi pozabil, ko pa se tudi sam še vedno sooča z zapleti in težavami, za katere verjame, da izhajajo (tudi) iz dejstva, da je bil zdomec.

Ker verjame oziroma ve, da se s podobnimi težavami srečuje večina zdomcev povratnikov si je zadal nalogo, da organizira neformalno srečanje v prostorih svojega hotela s poudarkom na druženju in izmenjavi izkušenj. Glede na dejstvo, da obveščanje potencialnih udeležencev ni potekalo preko osrednjih medijev, je mogoče ugotoviti, da se jih je zbralo razmeroma veliko. Največ je bilo povratnikov iz Nemčije, njej pa je zelo verjetno sledila Argentina. Glede na poreklo v Sloveniji jih je bilo največ iz Štajerske in Prekmurja.
 
Gostitelj Martin, je kot glavni kuhar v hotelu za vse udeležence v ogromnem kotlu skuhal golaž, poskrbel pa je tudi za celodnevni kulturni program z nastopom domžalske godbe in blagoslovom znanega župnika iz Artič Janeza Turineka na začetku. Sledili so nastopi pevskih zborov, folklornih in narodnozabavnih skupin ter posameznikov (Matija Cerar, Tanja Zajc). Posebej velja omeniti Mešani pevski zbor Slamnik iz Ihana in izvrstni oktet iz Pišec, od koder je prišla tudi folklorna skupina, da folklorne skupine iz Užic v Srbiji sploh ne omenjam (slučajno so bili gostje hotela). Tisto, kar je najbolj neverjetno ob tem je to, da nihče od nastopajočih za svoj nastop ni dobil niti evra, dobil pa je golaž in kozarec soka. Ob koncu sta Martin in njegov sorodnik znani gledališki igralec Polde Bibič na zelenici ob hotelu posadila še lipo, kot slovenski simbol.

Mimo zunanjega dogajanja je na pobudo zdomca Zvoneta Kokalja prišlo tudi do sestanka zainteresiranih udeležencev srečanja, katerega rezultat je bila ustanovitev civilne iniciative z imenom Lastovka Slovenije. Za predsednico so izvolili Barbaro Medved Cvikl, za podpredsednika pa Martina Bibiča, za zdomce, ki so se že vrnili v Slovenijo in Zvoneta Kokalja, za zdomce, ki za sedaj še ostajajo v tujini. Člani civilne iniciative so postali vsi navzoči na sestanku. Med cilji, oziroma nalogami, pri katerih se bo civilna iniciativa najprej in najbolj angažirala je problem dvojnega obdavčevanja; mimo te najbolj žgoče naloge pa so opredelili še celo vrsto nalog oziroma ciljev: širjenje stikov in izboljševanje informiranosti zdomcev v vseh evropskih državah ("obveščenost zdomcev je katastrofalna"), zavzemanje za več časa in prostora o problematiki zdomstva v osrednjih slovenskih medijih (radio, televizija, revija Moja Slovenija), posebej so izpostavili vprašanje slovenske mladine in jezika na tujem, vprašanje dopolnilnega pouka, ki ga države gostiteljice postopoma že ukinjajo itd.

Objave iz iste kategorije: