Doma Slovenija Veliki Slovenci Herman Potočnik Noordung

Herman Potočnik Noordung

Herman PotočnikZadnje dni marca letošnjega leta je v Washingtonu potekal simpozij ob 80 letnici izida knjige Problem vožnje po vesolju, ki jo je napisal pionir kozmonavtike in umetnih satelitov Herman Potočnik Noordung. Poleg washingtonskega muzeja Smithsonian so pri organizaciji simpozija sodelovali tudi umetniki Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič, ter slovensko veleposlaništvo v Washingtonu. Med udeleženci so bili predstavniki NASE, Evropske vesoljske agencije (ESA), ter številni neodvisni strokovnjaki, kakršen je Frederic Ordway, ki je skupaj s pokojnim Arthurjem C. Clarkom sodeloval pri filmu Odiseja 2001 kot svetovalec za vesoljsko tehnologijo. S svojo prisotnostjo je Hermana Potočnika počastila tudi astronavtka slovensko – indijskega rodu Sunita Williams, ki je v vesolju preživela 195 dni.
Ob tem naj spomnimo na to, da so si med Slovenci največ vesoljskih referenc doslej nabrali prav slovenski umetniki Dragan Živadinov, Marko Peljhan in Primož Pislak. Ti so na prvem Noordungovem forumu na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti tudi predstavili iniciativo za ustanovitev Slovenske vesoljske agencije in ob tem opozorili na raziskovalne in umetniške možnosti vključevanja Slovenije v vesoljske integracije.

Kdo je bil Herman Potočnik Noordung

Kratko in razgibano življenje Hermana Potočnika se je začelo 22. dec. 1892 v Puli, končalo pa 27. avg. 1929 na Dunaju. Njegov oče Jožef je bil visoki oficir v avstroogrski mornarici, katero glavno oporišče je bila prav Pula. Hermanu je bilo komaj dve leti, ko mu je umrl oče, nakar se je mati z družino preselila nazaj v Slovenijo. Nekaj otroških let je preživel v Vitanju, osnovno šolo pa je začel obiskovati v Mariboru. Mimogrede je treba povedati, da je imel Herman dva brata, ki sta bila oba mornariška oficirja in sestro.
Šolanje je nadaljeval na vojaški šoli v Fischau in v Hranicah na Moravskem, nakar je odšel na vojaško tehnično-inženirsko akademijo v Mödling blizu Dunaja in jo leta 1913 tudi uspešno zaključil. Njegova specializacija je bila gradnja železnic in mostov..
Takoj po končani šoli je moral na fronto, najprej v Galicijo in Bosno, nazadnje pa še na soško fronto. Med vojno je zbolel za tedaj še neozdravljivo boleznijo tuberkulozo, zaradi katere so ga leta 1919 tudi upokojili. Naslednjih 10 let je preživel v težavnih povojnih razmerah, bolj ali manj osamljen in v boju s kruto boleznijo.

Vsem težavam navkljub se je že leta 1918 vpisal na dunajsko univerzo, smer strojništvo in elektrotehnika in je študij leta 1925 tudi uspešno zaključil. Diplomiral je kot specialist za raketno tehniko, saj je že kot študent sodeloval v skupini, ki se je ukvarjala z letalsko in raketno tehniko. Po končanem študiju se je v celoti posvetil problematiki raketne in vesoljske znanosti in tehnologije. Na teh področjih je zelo hitro napredoval, deloma tudi zato, ker se je v duhu zelo intenzivno odzival na teze nekega drugega Hermana, to je Hermanna Obertha, ki prav tako kot Potočnik velja za pionirja vesoljskih poletov. Že decembra 1928 je z letnico 1929 pri založbi Schmidt v Berlinu izšla Potočnikova knjiga z naslovom Problemi vožnje po vesolju (Das Problem der Befahrung des Weltraums – der Raketen Motor). Knjiga je izšla tik pred avtorjevo smrtjo.

Vsebina knjige

188 strani obsegajoča knjiga formata A5 je imela tudi 100 slik, oziroma ilustracij, ki jih je narisal avtor sam. Vsebina knjige je razdeljena na 62 poglavij z uvodom in zaključkom. Pomemben del knjige je posvečen gravitaciji in načinom njenega premagovanja pri vesoljskih poletih. Sicer pa je osrednja pozornost v knjigi posvečena vesoljskim postajam.
Potočnik je predvidel bivalno kolo kot nosilno obliko vesoljske postaje na oddaljenosti 35.900 km od zemlje. To pomeni, da je predlagal takoimenovani geostacionarni umetni satelit, kakršnih je danes nameščenih že veliko. Zunanji premer kolesa naj bi bil 50 m in naj bi se vrtelo okoli svoje osi z namenom, da ustvari umetno težnost v bivalnem zunanjem obroču. V njem so bili prostori za laboratorije, kabinete, kabine, delavnice, kuhinjo in kopalnico. Obstajala je tudi krožna galerija. Line so služile opazovanju zemlje, osončja in zvezd. Energijo naj bi vesoljska postaja pridobivala potom dveh velikih vbočnih ogledal, ki bi žarčila sončno radiacijo na s tekočino napolnjene grelne cevi. Ta tekočina bi z izparevanjem poganjala turbine, ki bi proizvajale enosmerni električni tok. Para bi se nato utekočinila v ceveh, nameščenih na osojni strani vbočnih ogledal.
Pri načrtovanju prodora v vesoljski prostor ter preživetje v njem je Potočnik pokazal veliko inženirskega znanja, matematičnega in risarskega talenta. Delo je sklenil s filozofsko mislijo o samouresničevanju človeštva, ki se bo dopolnilo šele s prenosom zemeljske kulture na druga vesoljska telesa.
Potočnikova knjiga je bila šele leta 1986 prevedena v slovenščino – prevedel jo je Peter Srakar – že leta 1935 pa je bila prevedena v ruščino, v angleščino šele l. 1999 (NASA) in v hrvaščino še pet let kasneje.
V spominu na pionirja vesoljskih poletov so njegovi privrženci uredili Spominsko sobo v Vitanju, kjer je Herman Potočnik preživljal otroška leta. Soba je odprta tudi za obiskovalce.

Avtor: Tomaž Štefe

Povzeto po reviji Moja Slovenija

Objave iz iste kategorije: