Doma Blog Ilirske province

Ilirske province

blogi 420 ljubljana Ilirske province

Na današnji dan, 14. oktobra 1809, je Napoleon ustanovil Ilirske province, ki niso bile del francoskega cesarstva, so mu bile pa podrejene. Za prestolnico je postavil Ljubljano. Prvi generalni guverner provinc je bil maršal Marmont, ki je ustanovil ljubljanski botanični vrt. V njem je zasadil lipo, ki nas v vsej svoji lepoti razveseljuje še danes.

Francoska zasedba naših krajev je imela dobre in slabe strani. Slaba so bili prav gotovo visoki davki, ki so jih plačevali prebivalci za vzdrževanje velike vojske. Med dobrimi lahko omenimo ustanovitev enotne štiri razredne osnovne šole in mrežo gimnazij ter obrtnih šol. Delno je pouk potekal tudi v slovenskem jeziku, več učbenikov pa je spisal Valentin Vodnik.

Ob 200-letnici Ilirskih provinc lahko v Ljubljani, še do konca oktobra 2009, obiščemo razstavo v Mestnem muzeju, pod naslovom Ilirija vstan.  Prav danes, 14. oktobra 2009, pa bodo ob 18. uri odprli novo razstavo na to temo v Narodnem muzeju, na Metelkovi cesti z naslovom Pod Napoleonovim orlom. Ta bo na ogled do 14. februarja 2010.

Objave iz iste kategorije: