Doma Blog Pod Napoleonovim orlom

Pod Napoleonovim orlom

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana4 12871 Pod Napoleonovim orlom

Vsi, ki smo se v nedeljo udeležili prireditve, Dan Narodnega muzeja Slovenije, na Metelkovi cesti v Ljubljani, smo si ogledali tudi novo razstavo muzeja z naslovom, Pod Napoleonovim orlom. Razstava bo na ogled do, 28. februarja 2010. Razstava je razdeljena v štiri sklope:

Slovensko moderno narodno gibanje. Začne se z izidom Kraynske grammatike, leta 1768, ki jo je napisal Marko Pohlin in z njo pozval h večji uporabi slovenščine v javnosti. V tem sklopu srečamo tudi krog razsvetljencev, ki so se zbirali ob Žigi Zoisu.

Francozi na Slovenskem. Na našem ozemlju, je bila francoska armada kar trikrat. Preskrba velike vojske je narekovala tudi višje davke, kar je izzvalo negodovanje ljudi, na Dolenjskem pa je preraslo v upore in nasilne akcije.

Ilirske province. Ustanovljene 14. oktobra 1809, prestolnica Ljubljana. Pozitivna stran je prav gotovo šolska reforma, s katero je bila jeseni 1810 uvedena enotna štirirazredna osnovna šola, ter nižje in višje gimnazije. Valentin Vodnik napiše več učbenikov v slovenskem jeziku.

Konec Ilirskih provinc. Avstrijske čete so jeseni 1813 zasedle severni del Ilirskih provinc. 30. maja 1814, se je Francija tudi uradno odrekla Ilirskim provincam.

 Galerija

Vir: Narodni muzej Slovenije

Objave iz iste kategorije: