Doma Blog Dvorec Sela

Dvorec Sela

 

blogi 420 ljubljana 018 Dvorec Sela

 

Dvorec Sela ni tako prepoznaven, kot na primer v Mariboru   dvorec Betnava , saj v njem ni muzejskih prostorov, ki bi bili na ogled. Po prenovi so se vanj naselila različna manjša podjetja. Dvorec se nahaja v Ljubljani, v občini Moste, na Zaloški cesti 69  in se do njega lahko zapeljemo tudi z avtobusom mestnega prometa številka 20 ali 2.

Dvorec Sela je bil sezidan sredi 18. stoletja kot letovišče za potrebe jezuitov iz Trsta. Takrat je bilo tu podeželje, na Ljubljanici , ki teče v bližini pa je bil postavljen mlin. V desetletjih svojega obstoja, je dvorec zamenjal kar nekaj lastnikov. V glavnem so bili to bogati ljubljanski in dunajski trgovci. Po prvi svetovni vojni ga v najem vzame država in kmetijsko ministrstvo tu naseli konje, ki pa jih leta 1937. preseli v grad pri Litiji , dvorec pa nameni za deško vzgajališče. Po drugi svetovni vojni so tu zopet vojaške dejavnosti.

 

Dvorec Sela ima dve nadstropji, sestavljen pa je iz treh med seboj povezanih zgradb. Osrednji, glavni del dvorca, ter zahodni in vzhodni del.

Objave iz iste kategorije: