Doma Blog Reka Gradaščica

Reka Gradaščica

blogi 420 vikend 021 20090609 1199350304 Reka Gradaščica

Gradaščica je ena manjših slovenskih rek, ki nastane z združitvijo dveh potokov v Polhovem Gradcu, Male vode in Božne. Čeprav ena manjših pa vseeno ena lepših rek. V zgodnjih jutranjih urah, lahko ob njej opazujemo lisice, srne in celo vidre, če nismo preglasni. V Gradaščici je veliko postrvi in ob reki se odvija tudi živahen ribolov. Poleg rib pa lahko tu vidimo tudi čaplje, potočnega raka, žabe in kakšno belouško.

Narava ob reki je lepa tudi za sprehode. Vrbe nam delajo senco, na leskah pa lahko dobimo tudi kakšen lešnik. Travniki so bogati z različnimi vrstami rastlin, krasijo  pa jih med drugim tudi podlesne vetrnice in vijolice.

Svoboden tok Gradaščice, pa se v ljubljanskem naselju Trnovo, zaradi večnega poplavljanja, umiri v urejeni betonski strugi. Pri trnovski cerkvi je znameniti most, arhitekta Jožeta Plečnika. Je eden redkih mostov v Evropi, na katerem rastejo drevesa. Gradaščica se pri Trnovskem pristanu, izlije v Ljubljanico.

Porečje Gradaščice z Glinščico je izbrano, kot urbano porečje za urejanje voda, v skladu z evropsko direktivo, ki jo je sprejela Slovenija. Po tej direktivi se izvaja osnovne raziskave kroženja vode. S tem se analizira tudi vpliv naravnih sprememb in vpliv človeških dejavnosti na porečje.

Objave iz iste kategorije: