Doma Blog Grad Miramar

Grad Miramar

blogi 420 miramare grad Grad Miramar Grad Miramar

Peljemo se po naši Primorski, mimo Sežane na italijansko stran. Skoraj tik za slovensko  mejo in nedaleč od Trsta, bi lahko rekli, je naš cilj pravljično lep grad Miramar. Mira mar, v španščini pomeni, pogled na morje.

In prav iz vsakega okna v gradu lahko vidiš morje. Naš vodič nam je povedal, da je v gradu eno okno s katerega pa se morja ne vidi, toda ne pove iz katerega. Ali je to res, ali je šala, ne vem.

Grad je bil postavljen v 19. stoletju. Zgradil ga je nadvojvoda Maksimilijan Habsburški. V njem je živel s svojo ženo Charloto Belgijsko, vse do svoje tragične smrti.

Snežno beli grad leži tik ob morju, zdi se kot bi se dvigal iz njega. Ima pritličje in dve nadstropji. Danes je urejen kot muzej. V pritličju so prostori Maksimilijana in Charlote. Veliko ohranjenega pohištva in osebnih predmetov.

Ob gradu pa se nahaja velik park, v katerem so tudi redke eksotične rastline, ki jih je nadvojvoda v glavnem prinesel s potovanj. Tu najdemo eksotične rastline, kot sta sekvoja in ginko biloba, ki ju premore tudi naš botanični vrt univerze v Mariboru.

Napisala: Svetlana

Objave iz iste kategorije: