Doma Blog Vladimir Pavšič – Matej Bor

Vladimir Pavšič – Matej Bor

 blogi 420 matejbor 20090414 1845530918 Vladimir Pavšič - Matej Bor

Vladimir Pavšič, s psevdonimom Matej Bor, slovenski pesnik, pripovednik, dramatik, kritik in prevajalec se je rodil na današnji dan 14. aprila 1913 v naselju Grgar pri Gorici, danes del mestne občine Nova Gorica . Umrl je 29. septembra 1993 v Ljubljani.

Učna leta je preživel kot gimnazijec v Celju , v Ljubljani pa je študiral slavistiko in leta 1937 tudi diplomiral. Od leta 1941 je bil v NOB, kjer je deloval na kulturnem in propagandnem področju. Leta 1942 je izdal tudi prvo pesniško zbirko s partizansko tematiko, Previharimo viharje.

Po končani vojni je bil dopisnik časopisne agencije Tanjug iz Rima , po vrnitvi v Slovenijo pa je bil direktor Drame. Opravljal je še številne funkcije v različnih društvih, za svoje delo pa je prejel Prešernovo nagrado. Vladimir Pavšič je bil vsestranski avtor, saj je pisal drame, romane, eseje, pesmi za otroke, pa tudi filmske scenarije, med katerimi je najbolj znan scenarij za slovenski film Vesna. Kot prevajalec pa je nadaljeval delo Otona Župančiča pri prevajanju Shakespearovih dram.

Objave iz iste kategorije: