Doma Blog Jurij Vega

Jurij Vega

 

blogi 420 mail.google.com Jurij Vega

Jurij Vega , slovenski matematik, fizik, topniški častnik in baron, se je rodil na današnji dan, 23. marca 1754, v Zagorici, občina Dol pri Ljubljani , v kmečki družini. Njegova življenjska pot je vodila od pastirčka do barona.

Prvo znanje si je pridobival v Moravčah, nato pa je obiskoval jezuitsko gimnazijo, ki je v tistem času začela dajati večji pomen matematično naravoslovnim predmetom. Jezuitska gimnazija in dijaški dom sta stala pri cerkvi sv. Jakoba pod Ljubljanskim gradom . Po gimnaziji je Jurij Vega z odliko končal študij filozofije. Zaposlil se je kot inženir za rečno plovbo in naj bi sodeloval tudi z jezuitom Gabrijelom Gruberjem , ki je v tistem času dobil nalogo, da izkoplje kanal in Ljubljano reši poplav, ki jih je povzročala Ljubljanica.
Po petih letih v službi navigacijskega inženirja, se je odločil zapustiti Ljubljano. Na Dunaju je sprejel službo topničarja v avstrijski vojski, kjer je postal tudi učitelj matematike na topničarski šoli. Tako je desetletje preživel kot topničarski častnik in kar precej časa preživel na bojiščih.
Jurij Vega je bil poročen s češko plemkinjo, s katero sta imela tri otroke. Najpomembnejše delo Jurija Vege je knjiga logaritmov »Zakladnica vseh logaritmov«. Kot plačilo za njegove zasluge mu je cesar Franc I podelil dedni baronski naslov, leta 1800. samo dve leti pred smrtjo. Umrl je 26. septembra 1802, v Nussdorfu pri Dunaju.

Objave iz iste kategorije: