Domov arrow Novice arrow izleti arrow Senadolsko polje - dolina miru ob avtocesti
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Senadolsko polje - dolina miru ob avtocesti

Natisni E-pošta

Senadolsko polje
Avtoceste zmanjšujejo razdalje, pomagajo zgostiti čas in  živeti bolj površno. Tisoči avtomobilov brzijo po asfaltnem traku, takoj za zaščitno ograjo pa je že lahko odmaknjena osamljenost, ki jo zmoti le mrmranje prometa.

Senadolsko polje
Izkoristimo jesen in si privoščimo obisk kraškega Senadolskega polja le streljaj od avtoceste Senožeče - Divača. Dolinica ne premore nobene izjemne znamenitosti, ki bi privabljala izletnike v turističnih vodnikih. Mimo prijazne cerkvice sv. Marjete s pokopališčem se z roba vasi potopimo med hiše. Kaj kmalu se pred nami razprostre nov pogled: prijazno zelena suha dolina, prepredena s kamnitimi ograjami in živimi mejami. Grmovje sili na obsežna travišča, znamenje, da dejavnost človeka pojenjuje.

Senadolsko polje
Jesenski sprehod kaže drugačno sliko od pomladnega ali zgodnjepomladnega obiska. Ni tiste vihrave življenjske sile v cvetovih in kipečih travah, vse je spokojno in umirjeno. Plodovi trdoleske se razpirajo, pokaže se oranžna notranjščina, ki poživi rdečo lupino. Trave so polegle in rjave, tu in tam je še kakšen rumen košek kraškega glavinca.

Senadolsko polje
Morda bomo imeli srečo, da bomo naleteli na bogomoljko. Težko jo je zagledati, ker barvo telesa prilogodi okolici in se kar zlije z okoliškimi bilkami. Pobožno ime ima le zaradi posebne drže sprednjega para nog, ki spominja na molitev. A je to le preža za plenom! Neopaznost je pomembna lastnost bogomoljke. Skrita je pred sovražniki in pred možno žrtvijo. Velike oči, močne noge in čeljusti, vse to kaže na plenilca, s katerim ni šale.

Senadolsko polje
Tudi ruj je že odet v značilno kričeče rdečo barvo, vmes pa modrijo ametistaste možine. So manjše od sorodne in dokaj redke alpske možine, socvetja pa so podobna. Kobul obdajajo nacepljeni ovojkovi listi, ki se značilno modro obarvajo, zato so možine cenjene za suhe šopke. Prav tako ne manjkajo beluši, le da so sedaj preleseni za slasten zalogaj, zato pa lahko vidimo, da je njihov plod jagoda.

Senadolsko polje
Rastline se, kot že tisočletja, pripravljajo na zimo. Enoletnice se pred zimskim mrazom in predvsem sušo skrijejo v semena, zelnate trajnice v podzemne dele. Te možnosti hitrega bega ne morejo izkoristiti grmi in drevesa. Ne preostane jim drugega, kot da se znebijo najobčutljivejšega dela ? listov. Da pa ne bi šle vse dragocene snovi v nič, jih encimi razgradijo, potem pa lahko po žilah odpotujejo v druge dele rastline. Ko se na ta način razgradi listno zelenilo, se listom barva spremeni. Zeleno barvo zamenjajo oranžna, rumena in rdeča.  Kako občudujemo jesenske barve, za rastlino pa nimajo v nasprotju z barvitimi cvetovi in plodovi, prav nobenega pomena. So nekaj takega kot sivi lasje za človeka.

Senadolsko polje
Jesenske barve so sicer razkošna, pa vendarle samo pogrebna oblačila. Listi so namreč opravili svojo osnovno sezonsko nalogo: omogočanje črpanja vode prehranjevanje rastlini in predvsem prehranjevanje. Še malo, pa se bodo znašli na tleh in se postopoma spremenili v prst.

Senadolsko polje
Pa vendar nas take jesenske misli ne smejo in ne morejo potisniti v turobno razpoloženje. Morda je bolj kot dah minljivosti čutiti spokojnost, pripravo na počitek in zahtevno zimo. V času preizkušnje se pokaže bistvo - tisti del rastline, ki je most do pomladi, in ne listje, ki propade. Podobno se moramo tudi mi usmeriti k bistvu - k življenju, ki ne mine, ne pa k podrobnostim, ki so minljive in smrtne. A če ne bi bilo listja, tudi rastlina ne bi imela dovolj hrane za preživetje zime.

Dostop:
Pri odcepu Senožeče zavijemo z avtoceste Razdrto - Divača na staro cesto proti Sežani, po približno dveh kilometrih sledimo odcepu na levo (proti jugu) do vasice Senadole.

Satelitska slika Senadol in okolice.

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Divača  Primorska  izlet 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008