Doma Blog Kopernik na Slovenskem

Kopernik na Slovenskem

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 ljubljana4 1261 Kopernik na Slovenskem

V Narodni in univerzitetni knjižnici – NUK v Ljubljani, je odprta zanimiva razstava Kopernik na Slovenskem. Od 8. oktobra do 1. novembra 2009, si lahko ogledamo dve originalni knjigi, znamenitega astronoma Nikolaja Kopernika, iz leta 1566. Knjiga De revolutionibus, v kateri so objavljene osnove heliocentričnega sistema, je bila očem skrita stoletja in sicer zaradi napake knjižničarja Matije Čopa, ki ni dobro prebral rimskih letnic.

Poleg znamenitega Kopernika, pa nam razstava predstavi tudi dva slovenska astronoma. Andreja Perlacha (1490-1551), ki je bil matematik, astronom, astrolog in kar štirikrat dekan medicinske fakultete. Rodil se je v Svečini nad Mariborom in je prvi slovenski astronom, ki je zapustil tiskane knjige.

Drugi je Avguštin Hallerstein (1703-1774), astronom, ki se je rodil v Ljubljani, vendar je večino svoje mladosti preživel na Ravbarjevem gradu pri Mengšu. Po študiju na Dunaju in v Gradcu, se je odpravil kot misijonar na Kitajsko. V Pekingu je deloval v matematičnem uradu, ki mu je bila pridružena tudi astronomija. Malo pred smrtjo, ga je kitajski cesar povišal v mandarina tretje stopnje, kar je največ, kar je dosegel kak zahodnjak.

Razstava vredna ogleda, vstop prost, v prvem nadstropju Plečnikovega NUK-a.

 Galerija slik

Vir: zloženka Kopernik na Slovenskem

Objave iz iste kategorije: