Doma Blog Dediščina kralja Matjaža

Dediščina kralja Matjaža

blogi 420 maj 053 20100515 1950297130 Dediščina kralja Matjaža

V razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice – NUK v Ljubljani, je na ogled razstava; »Zakladi Univerzitetne knjižnice v Budimpešti«, ob njeni 450-letnici. Razstava bo odprta do 14. junija 2010, vstop je prost.

Na ogled so postavili srednjeveške rokopise iz knjižnice, tudi pri nas priljubljenega, kralja Matjaža oziroma Matije Korvina, ki je živel od leta 1443 do 1490. Legenda pravi, da kralj Matjaž spi v votlini pod Peco, na Koroškem. Ko mu bo brada tako zrasla, da se bo devetkrat ovila okoli mize, se bo kralj prebudil in pregnal krivico s tega sveta.

In če se vrnem še h omenjeni razstavi. Predstavlja nam del bogate zbirke, v kateri so kodeksi (srednjeveški rokopisi), prvotiski, stari tiski iz XVI. stoletja  in baročne knjige iz XVII.stoletja. Zanimivo in vredno ogleda.

Razstava je organizirana v okviru mednarodnih povezav z vsemi znamenitimi evropskimi knjižnicami. S podobno razstavo bo tudi ljubljanski NUK gostoval v Budimpešti, kjer bo na ogled postavil delček dragocenosti iz svoje bogate zbirke.

 

Vir: Katalog razstave

Objave iz iste kategorije: