Domov arrow Vsi blogi arrow Ivan Tavčar
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Feb 18
2009

Ivan Tavčar

Posted by svetlana in pisateljna danasnji danmestna hisaLjubljanaknjiga

 

 Na današnji dan, 19. februarja 1923, je v Ljubljani umrl slovenski pisatelj, odvetnik in politik, Ivan Tavčar. Od leta 1911 do 1921 je bil  ljubljanski župan in tudi njegovo ime je vklesano v ploščo, na kateri so vpisani skoraj vsi župani Ljubljane in  se nahaja v veliki sejni dvorani ljubljanskega Rotovža.

Ivan Tavčar se je rodil 28. avgusta 1851, v Poljanah nad Škofjo Loko. V Poljanah je tudi začel s svojim šolanjem, ki ga je nadaljeval v Ljubljani in Novem mestu ter končal na Dunaju, kot pravnik.

V svojem življenju je deloval na različnih področjih. Poleg županovanja, je bil tudi poslanec v državnem zboru, dejaven je bil v narodnih društvih, kot je bila prva slovenska kolesarska organizacija in v telovadnem društvu Sokol.

Seveda pa ga najbolje poznamo po njegovem pisateljskem delu. Naj omenim samo nekatere iz obsežnega opusa: zgodovinski roman Visoška kronika, ki govori o dogajanju na Visokem v Poljanski dolini in v Škofji Loki v 17. stoletju; povest Cvetje v jeseni, ljubezenska zgodba med intelektualcem in kmečkim dekletom v idiličnem podeželskem okolju; pa roman Izza kongresa, v katerem lahko preberemo o živahnem dogajanju v Ljubljani, ko se je v Deželnem dvorcu odvijal kongres evropskih vladarjev.

 

 

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008