Doma Izleti Romarske cerkve Sv. Rok pri Žužemberku

Sv. Rok pri Žužemberku

Podružnična cerkev sv. Roka

Sv. Rok pri Žužemberku

Dolina Krke je dolga leta ohranjala naziv ene najlepših pri nas, žal so tudi sem posegli novi časi in z njimi pomanjkanje čuta za ohranjanje starožitnega in lepega. Pokrajina ob modrozeleni Krki, z mlini, ki so to le še po zunanji podobi, vinogradi, ki jih namesto zidanic kvarijo moderne “vikend” hišice, in z novimi hišami brez prepoznavnega dolenjskega značaja, kakor jih imajo stare hiše, polja, ki jih uničujejo z velikimi peskokopi – pokrajina izgublja svoj čar.

Med najbolj imenitnimi cerkvami, ki popotnika na ovinkasti cesti ob Krki posebej opozorijo nase, je cerkev sv. Roka v Stranski vasi pri Žužemberku. Marsikdo najbrž niti ne ve, da se naselje onkraj rečne struge nad Bregom imenuje Stranska vas. Žužemberk je v letih po vojni tako narastel, da je povezal v celoto več naselij, ki so se v davnini dobro ločila med seboj. Staro zgodovinsko središče se je razvilo na drugi strani, okrog gradu. Ko so tod divjali Turki, je bil kraj, takrat povzdignjen v trg, obdan z obzidjem. Nad njim se je dvigala stara cerkev, sprva posvečena sv. Nikolaju, ko pa so dobili svoje posesti goriški grofje, sta njena zavetnika postala oglejska mučenca Mohor in Fortunat. Ta dva sta varovala kraj in župnijo stoletja, vse do nesrečnega 4. maja 1944, ko so partizani njima posvečeno baročno cerkev požgali. Dolga leta po vojni ni bilo upanja, da bi ruševine še kdaj “oživele”, tudi zato ne, ker so se nekateri zakleli, da tukaj ne bo več cerkve. V teh letih, ko ni bilo farne cerkve in je bilo uničenih tudi več podružnic, je še kako prišla prav velika in prostorna cerkev sv. Roka v Stranski vasi.

Začetki njene gradnje so povezani s hudimi časi, ko je na Kranjskem razsajala kuga. Leta 1624 so jo konjski trgovci prinesli iz Varaždina najprej na Gorenjsko, naslednje leto pa se je razširila že na Dolenjsko. Tistega leta je samo v Novem mestu umrlo 322 ljudi. Kako je bilo v Žužemberku, ni znano. Krajevno ime Kužni Dol pa namiguje na hude dni tudi tod.

V tistih hudih dneh so se ljudje zatekli k priprošnjikom za kužne bolezni. Stiški opat, znameniti Jakob Reinprecht, pod njegovo oblast je sodila župnija, je dal pobudo za gradnjo cerkve v čast tem priprošnjikom. Leta 1626, pod župnikom Filipom   Spicikom, so začeli na travniku za Stransko vasjo zidati svetišče, ki je bilo veliko večje od takratne farne cerkve (baročna je bila zgrajena šele 1708). Morda je bilo na tem kraju tudi pokopališče za kužne bolnike. Prav gotovo pa je bil razlog zagradnjo tako velike cerkve v priprošnji za reši
tev od kuge. Ko so cerkev končali, je imela le strešni zvonik. Šele ob koncu stoletja (1693) so ga pozidali in mu dali razgibano čebulasto streho, ki ga krasi še danes.

V prostorni notranjščini so bili nekoč štirje oltarji. Tisti na severni strani, posvečen sv. Antonu Puščavniku, je bil pred leti uničen. Ostali so pa še trije, med njimi je najlepši glavni – “Rokov”, ki je značilno rezbarsko delo 17. stoletja in eden lepih primerkov naših zlatih oltarjev. Med stranskima dvema pa pritegne pozornost oltar, kjer kraljuje Mati božja, ki po svoji upodobitvi zelo spominja na Marijo Pomagaj, pa čeprav je nastala veliko pred brezjansko in je rezljana.

Ob gradnji v 17. stoletju so pomagali verni iz Dobrniča, Zagradca, Hinj, Trebnjega in Žužemberka, zato so tudi romarji še danes najštevilnejši iz teh far. Edini shod, ko še pridejo sem, je “Rokovo žegnanje“.

Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke

Informacije:

Župnija Žužemberk
Zafara 20
8360 Žužemberk

Telefon: (07) 308 71 95

Dostop: z avtom do cerkve.

Glavni shod: sv. Rok (16. avgusta).

Filter by

Objave iz iste kategorije: