Doma Blog Šestica

Šestica

 blogi 420 ljubljana 195 Šestica

Mala, simpatična hiša v središču Ljubljane, nasproti nebotičnika, na Slovenski cesti, je bila že od nekdaj gostilna. Na začetku je bila skromna s slamo krita zgradba in tu so se ustavljali furmani, ki so prevažali z vozovi blago z Dunaja proti Primorski in Trstu in nazaj. Prvi zapis o gostilni se je pojavil leta 1670 in tudi Janez Vajkard Valvasor jo je umestil na svoj zemljevid. Kot pravi začetek gostilniške dejavnosti štejejo leto 1776.

Ime gostilne pa izhaja iz leta 1805, ko je Ljubljana dobila imena ulic in hišne številke. Imena ulice so se večkrat  spremenila, toda hišna številka je vedno ostala šest. Od tu tudi ime Gostilna Šestica, čeprav v novejšem času nosi številko štirideset.

Šestica je danes lepo urejena, ima več tematskih sob in eno med njimi so poimenovali po našem največjem pesniku, Prešernova soba. Zelo znana je po domači Slovenski hrani in dobrotami, ki jih poznajo v Prekmurju , na Pohorju , na Gorenjskem in drugih naših pokrajinah,  skratka kulinarična Slovenija v malem.

Objave iz iste kategorije: