Doma Blog Juš Kozak

Juš Kozak

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 kozak Juš Kozak

Juš Kozak, slovenski pisatelj, esejist, kritik in urednik, se je rodil na današnji dan, 26. junija 1892. leta v Šentpetru, nekdaj predmestju Ljubljane, danes tik ob njenem središču. Izhajal je iz zelo premožne družine, bili so ugledni posestniki in gostilničarji.

Po končani gimnaziji v Ljubljani, je na Dunaju študiral zgodovino in geografijo, vendar je lahko diplomiral šele po prvi svetovni vojni, leta 1921. na novoustanovljeni ljubljanski univerzi.

Pri svojem literarnem delu je Juš Kozak sledil pripovedni prozi Ivana Cankarja, pa tudi delo Otona Župančiča mu je bilo blizu. Veliko njegovih pripovednih del je avtobiografskih. Med temi je najpomembnejši roman Šentpeter, ki je družinska saga o dveh generacijah pisateljeve družine in na zelo realističen način opisuje tudi nekdanje ljubljansko predmestje v drugi polovici 19. stoletja.

Juš Kozak je bil urednik Ljubljanskega zvona in revije Novi svet. Leta 1948 je postal upravnik ljubljanske Drame, Slovenskega narodnega gledališča.  Za svoje delo je 1963. leta prejel Prešernovo nagrado. Umrl je 29. avgusta 1964. v Ljubljani.

Fotografija iz leta 1929 (Digitalna knjižnica Slovenije)

Objave iz iste kategorije: