Doma Blog Pohorski pisker

Pohorski pisker

V vsaki pohorski koči, penzionu ali hotelu baje dobite to dobroto! Tako mi je vsaj zatrdil prijazni kuhar, ki je mi k mizi prišel povedat, kako se imenuje slastna jed, v Tisi na Hočkem Pohorju postrežena v kotličku namesto juhe.

 

blogi 80 Pohorski pisker Pohorski pisker
Pohorski pisker (foto: slovenia.info)

 Pohorski pisker vsebuje več vrst mesa, zelenjave, ajdovo in proseno kašo, ješprenj, krompir in samo kuhar ve, kaj še vse! Vsekakor pa v tej pohorski tradicionalni specialiteti ni recimo rdeče paprike ali česarkoli drugega, kar na Pohorju ne raste! Samo domače! To mi je všeč, posebno še, ko mi kuhar pove, da je vsak pohorski pisker malo drugačen; vsak kuhar pač doda, kar ima!

To me spominja na moj najljubši recept, ki sem ga nekoč našla v stari kuharski knjigi in ga uporabljam vedno in povsod. Recept je našteval dolgo vrsto sestavin, na koncu pa je pisalo: Če nimaš, vzemi, kar imaš! To se mi zdi res realen in vedno uporaben nasvet, po tem receptu je kuharija zanimiva in zabavna, hrana pa pestra in ima osebni pečat.

Pohorski pisker, ki sem ga jedla, je bil res dober, je pač imel osebni pečat tistega prijaznega kuharja. In ker sem na Pohorju povsod srečevala same prijetne in zanimive ljudi, so gotovo zanimivi pohorski piskri povsod, kjer jih kuhajo.

Pa kaj bi vam pravila: pojdite in poskusite! In ker je recept pravzaprav tako preprost, bom svojim domačim s pohorskim piskrom »po moje« postregla prvi deževni dan! Ko bo prijala dobra domača hrana na žlico.

m

Objave iz iste kategorije: