Doma Novice Obiskanost turističnih znamenitosti v Sloveniji

Obiskanost turističnih znamenitosti v Sloveniji

Postojnska jamaGotovo veseli podatek, da obiskanost turističnih znamenitosti v Sloveniji narašča iz leta v leto. Razlogov za to pa je več. Med njimi boljša prepoznavnost države in gotovo tudi vse boljša urejenost nekaterih znamenitosti ali krajev, kjer so znamenitosti locirane.
Med vsemi slovenskimi znamenitostmi izstopa obisk Postojnske jame, ki jo letno obišče več kot pol milijona gostov, od tega velika večina (skoraj 90 odstotkov) tujcev. Čeprav obisk v zadnjih treh letih ni bil bistveno povečan, v letu 2006 je celo malenkostno upadel glede na leto 2005, pa še vedno predstavlja levji delež (približno petino) vseh obiskovalcev, ki si ogledajo katero od slovenskih znamenitosti.

Druga najbolj obiskana znamenitost Slovenije je ljubljanski Živalski vrt, ki letno sprejme več kot pol milijona gostov ali nekaj več kot 700 na dan. Ta številka pa bi gotovo lahko bila mnogo višja, če bi živalski vrt našli tudi turisti, ki jih v Ljubljani ne manjka, a je promocija živalskega vrta očitno tako slaba, da ga v povprečju dnevno najdeta le dva tujca. To pa je velika škoda, predvsem za tujega obiskovalca, saj gre gotovo za enega lepše urejenih živalskih vrtov v Evropi, odlično pozicioniranega v naravnem okolju gozda, čeprav res v njem ne prebiva velika množica živali, ki so tudi sicer  v živalskih vrtovih prava redkost.
Muzej na Blejskem gradu je tretja najbolj obiskana znamenitost v Sloveniji, pri čemer zbode podatek, da skoraj 100 dni na leto muzej ne sprejema obiskovalcev, kar gotovo pokvari končni izkupiček.
Z dobro obiskanostjo se lahko sicer pohvali tudi Ljubljanski grad in virtualni muzej ter razgledni stolp na njem, glede na vse večjo obiskanost glavnega mesta v zadnjem času, boljše ponudbe in urejenosti, ki se na gradu obetata v bodoče ter vzpenjače, ki olajša vzpon tudi najbolj petičnim gostom ali tistim, ki na grad drugače sploh ne bi mogli priti, pa se lahko nadejamo, da bodo podatki o obiskanosti v naslednjih letih samo še rasli.
Med bolj obiskane znamenitosti sodita še Predjamski grad in Škocjanske jame, prvi gotovo tudi po zaslugi odlične obiskanosti sosednje Postojnske jame, Škocjanske jame pa tudi zaradi prisotnosti na seznamu dediščine UNESCO, ob boljši promociji pa bi bil ta obisk gotovo še precej višji.
Dobro obiskanost med tujimi gosti beležijo tudi Kobilarna Lipica, Slap Savica v Bohinju, Blejski vintgar in muzej v Kobaridu, med domačimi pa Pokrajinski muzej Ptuj, stari grad Celje ter Savinjski gaj Mozirje.
Najbolj čudi slaba obiskanost muzejev v Ljubljani, saj Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej dnevno obišče v povprečju le po 60 obiskovalcev, od katerih je v prvem približno tretjina tujih gostov, v slednjem pa celo samo dobrih 15 odstotkov.
Še kot zanimivost: 50 najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji – na točno 50. mestu je rojstna hiša Matije Čopa v Žirovnici – je v letu 2007 skupaj obiskalo nekaj več 2.600.000 obiskovalcev, a je kar polovico vseh obiskovalcev pobralo prvih pet znamenitosti iz seznama. Gotovo pa bi veselilo, če bi se številke v naslednjih letih še precej zvišale.

Rok Kočar

Vir: Statistični urad RS

Objave iz iste kategorije: