Doma Novice Aktualne novice V Julijske Alpe z javnim prevozom

V Julijske Alpe z javnim prevozom

aktualne novice alpski dan vozni red V Julijske Alpe z javnim prevozomŽe tretje leto zapored je CIPRA Slovenija s partnerji izdala knjižico Vozni redi v Julijskih Alpah. Knjižica vsebuje podatke o voznih redih štirinajstih najpogostejših linijah javnega potniškega prometa v Julijskih Alpah, 10 avtobusnih in 4 železniških. CIPRA Slovenija in Planinska zveza Slovenije sta združili moči in izdali tudi angleško različico voznih redov za vse, ki prihajajo k nam iz tujine.

Vozni red javnih prevoznih sredstev do gorniško zanimivih izhodišč.

Ljudje radi potujemo že od nekdaj. Skozi čas smo razvili veliko načinov, kako potovanje narediti hitro, udobno in varno. Ta ista mobilnost pa postaja vedno večji problem. Turistično zanimive točke so privlačne za izvajanje turističnih in prostočasnih dejavnosti, hkrati pa se soočajo s povečanim obiskom. Povečan turistični obisk s seboj namreč prinese tudi negativne posledice – gnečo, neurejena parkiranja, slabšo kakovost zraka … Nekatere občine na območju Julijskih Alp so zato že stopile na pot umirjanja prometa. V okviru projekta Dynalp2 so občine Bohinj, Bovec in Kranjska gora pripravile podlage s področja zakonodaje, javnega prometa, poslovnih načrtov in splošnega modela umirjanja prometa za Julijske Alpe. Pomemben del umirjanja prometa in trajnostne mobilnosti predstavlja javni potniški promet in uporaba le-tega.

Zmanjševanje prometa v turističnih območjih ni pomembno le za ohranjanje narave ali varovanje okolja, pač pa je to marsikje tudi pomemben atribut trajnostne turistične ponudbe, ki povečuje dodano vrednost turizmu.

Organizacije, ki smo v zadnjih treh letih zbirale in izdale vozne rede v Julijskih Alpah, se zavedamo prispevka trajnostne mobilnosti k ohranjanju narave, varovanju okolja in trajnostnemu razvoju. Kot v preteklih dveh letih, letos torej tretjič zapored, izdajamo vozne rede, ki bi olajšali in približali potovanja z avtobusi in vlaki tako prebivalcem kot tudi obiskovalcem Julijskih Alp.

Ker naše gore obiskuje tudi veliko obiskovalcev – turistov, popotnikov, planincev … – iz  tujine, pri katerih je trajnosten turizem tudi močno poudarjen, smo skupaj, CIPRA Slovenija in Planinska zveza Slovenije, vozne rede prevedli tudi v angleški jezik in izdali e-knjižico voznih redov v angleščini ter tako omogočili še širšo uporabo avtobusnega in železniškega prometa.

Knjižico smo v elektronski obliki poslali vsem planinskim društvom, vsem lokalnim turističnim organizacijam, turistično-informacijskim centrom, Slovenski turistični organizaciji, Triglavskemu narodnemu parku, turističnim društvom, alpskim občinam, Stalnemu sekretariatu Alpske konvencije, članom CIPRA Slovenija, vsem prejemnikom E-novic PZS in novic AlpMedia, zavarovanim območjem … Knjižico v tiskani obliki je moč dobiti na TNP, LTO Bled, LTO Bovec, Turizem Bohinj, LTO Sotočje, LTO Kranjska Gora in na CIPRA Slovenija. Knjižica pa je dostopna tudi na spletnih straneh CIPRA Slovenija, http://www.cipra.org/sl/CIPRA/cipra-slovenija/publikacije-1/vozni-redi-v-julijskih-alpah-2011/ in PZS, http://www.pzs.si/index.php?stran=Novice&novica_id=5906.

Organiziranost in uporaba javnega potniškega prometa je na območju Julijskih Alp še vedno slabo prepoznavna, zato bi vaša medijska pomoč pri širjenju te knjižice bila nadvse dobrodošla, saj boste tako neposredno pripomogli k večji ozaveščenosti, ohranjanju narave, varovanju okolja in hkrati k izboljšanju turistične ponudbe. Že vnaprej hvala.

 
Lep planinski pozdrav,

Zdenka Mihelič
predstavnica PZS za odnose z javnostmi

Objave iz iste kategorije: