Doma Izleti Izleti Potep po Dolenjski

Potep po Dolenjski

Osrednja Dolenjska

Domači in deloma tudi tuji turisti najbolj poznajo Dolenjsko po dveh zdraviliščih, Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah. Šmarješke toplice se nahajajo severovzhodno od Novega mesta, v prijaznem gozdnatem okolju, kjer so se že pred dvesto leti ljudje kopali v treh naravnih bazenih, ki jih napaja izvir s temperaturo 32 stopinj Celzija. V zdravilišču zdravijo bolezni srca in ožilja. Sama vas Šmarjeta, po kateri so toplice dobile ime je od toplic oddaljena 2 do 3 km in je tudi sedež občine in majhne tovarne Plastoform. V okolici Šmarjete in Šmarjeških Toplic je veliko zanimivih izletniških točk in veliko prijetnih poti za pohodnike.

KrkaJugozahodno od Novega mesta leži zdravilišče Dolenjske Toplice, ki so bile odprte že leta 1658 v času plemiške družine Auersperg. Globoki termalni vrelci imajo temperaturo 36 stopinj Celzija. Zdravilišče je specializirano za zdravljenje revmatskih obolenj.

Novo mesto

Otočec - grajsko dvoriščeV glavnem mestu Dolenjske delujeta dve evropsko in svetovno znani in uspešni firmi, tovarna avtomobilov Ravoz in tovarna zdravil Krka. Uspešno poslovanje teh in drugih dolenjskih podjetij se odraža na širšem prostoru Dolenjske in Bele Krajine. Novo mesto ni samo gospodarsko, ampak je tudi kulturno in politično središče Dolenjske. Staro mestno jedro je nastalo na okljuku reke Krke, po pridobitvi mestnih pravic leta 1365 (ustanovitelj Rudolf IV). Posebnost mestnega jedra so arkadno oblikovana pritličja pročelij meščanskih hiš, v katerih so številne trgovine in lokali.
Veduto mesta najbolj zaznamuje kapiteljska cerkev, v kateri je Tintorettova oltarna slika sv. Miklavža, podobo starega jedra pa zaokrožata frančiškanski samostan s cerkvijo in Breg z značilnimi hišami na skalni pečini nad reko Krko. Zelo privlačen motiv za slikarje. Novo mesto je znano tudi po Dolenjskem muzeju z bogato arheološko in etnološko zbirko evropskega pomena.

Matjaževa domačijaKraj Otočec je le nekaj km oddaljen od Novega mesta in je daleč naokoli znan po gradu na otoku reke Krke. Omenjen je bil že leta 1348, vendar je sedanja arhitektura iz 16. stoletja. Po drugi svetovni vojni so grad obnovili in preuredili v hotel s petimi zvezdicami. Skupaj z grajskim parkom in ohranjenimi rečnimi obrežji je eden najslikovitejših krajev v Sloveniji. Dolžina zadrževanja v gradu je v prvi vrsti odvisna od debeline denarnice.

Novo mesto iz zraka

 

 

 

 

 

 

 

 

Z debelino denarnice pa ni povezan ogled Matjaževe domačije na Pahi, ki je le dva km oddaljena od Otočca. Majhno kmečko hišo je sedanji lastnik obnovil in jo odprl za obiskovalce. Sam ogled (možna je tudi nastanitev) je nadgradil z nevsiljivo promocijo dolenjskega vinskega posebneža – Cvička. Slovenska turistična organizacija je Matjaževo domačijo odlikovala s Srebrnim sejalcem za leto 2008.

Objave iz iste kategorije: