Doma Blog Jožef Blaznik

Jožef Blaznik

blogi 420 ljubljana2 141 20090422 1250694223 Jožef Blaznik

Jožef Blaznik je bil slovenski tiskar in založnik. Rodil se je 7. februarja 1800. v Idriji, umrl pa je na današnji dan, 23. junija 1872. v Ljubljani.

Leta 1829. se je Blaznik poročil z dedinjo Retzerjeve tiskarne in tako postal lastnik podjetja. V njej se je izučil za tiskarja, izpopolnjeval pa se je tudi v tujini. Tiskal je v nemškem in slovenskem jeziku, bila pa je tudi velik podpornik slovenske književnosti.

Tiskal je Kranjsko Čbelico, izdal je Poezije in Krst pri Savici slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Natisnil je Veseli dan, dramatika Antona Tomaža Linharta; Pesmi in kuharske bukve, pesnika in duhovnika Valentina Vodnika; Pesmi, Frana Levstika. Tiskal je Kmetijske in rokodelske novice, ki jih je urejal Janez Bleiweis, kasneje pa še časopis Slovenija. Če omenim samo nekatere tiske, ki so še danes zelo pomembna dela slovenske kulture.

V času, ko je Jožef Blaznik vodil tiskarno, je bila ta najboljša slovenska tiskarna, tudi po takratnih evropskih merilih. Hiša v kateri je bila tiskarna še danes stoji na Bregu, ob Ljubljanici, poleg Hiše evropske unije. Po njegovi smrti, so tiskarno prevzeli dediči in jo preimenovali v Tiskarna Blaznikovi nasledniki.

Objave iz iste kategorije: