Doma Blog Alojz Gangl

Alojz Gangl

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 bela krajina 096 20090524 1917831225 Alojz Gangl

Alojz Gangl, slovenski kipar, se je rodil 8. junija 1859, v Metliki, v Beli krajini. Pred vhodom v Metliški grad, stoji njegov doprsni kip. Umrl je na današnji dan, 2. oktobra 1935, v Pragi.

Alojz Gangl je svoje prvo kiparsko znanje pridobival v metliških podobarskih delavnicah. Šolanje je nadaljeval v Gradcu in na Dunaju, kjer je leta 1888 končal kiparsko specialko.

Že med študijem je ustvaril kip slovenskega pesnika Valentina Vodnika, ki danes stoji na Vodnikovem trgu. S tem kipom, se je Alojz Gangl vpisal v zgodovino slovenskega kiparstva, kot avtor prvega slovenskega javnega spomenika.

Ostala pomembnejša dela so še spomenik Janeza Vajkarda Valvasorja, ki stoji pred Narodnim muzejem v Ljubljani. Doprsni kip pesnika dr. Franceta Prešerna, ki je postavljen na stopnišče Narodnega muzeja. Njegovo delo so tudi kipi na pročelju ljubljanske Opere. Če naštejem samo delček bogatega opusa.

Po letu 1917 se je z ženo, ki je bila po rodu čehinja in sinom preselil v Prago, kjer je tudi umrl. Glavnino njegove bogate dediščine hrani Belokranjski muzej v Metliki, ljubljanski Mestni muzej in Narodna galerija.

Metlika, Ganglovo rojstno mesto.

Objave iz iste kategorije: