Doma Blog Ivan Vurnik

Ivan Vurnik

 

blogi 420 kam.si 003 Ivan Vurnik

Ivan Vurnik, slovenski arhitekt in urbanist se je rodil 1. junija 1884, v Radovljici in sicer v družini kamnosekov. To družinsko izročilo je s pridom izkoriščal pri svojem kasnejšem arhitekturnem delu..

Njegovo izobraževanje se je pričelo leta 1890 z vstopom v meščansko šolo. Nadalje je obiskoval klasično gimnazijo v Kranju in Ljubljani, nato pa se pridružil "slovencem na Dunaju ", kjer je študiral arhitekturo na Visoki tehnični šoli. V zelo kratkem času je diplomiral in si prislužil potovalno štipendijo s katero je preučeval arhitekturo italijanskega Rima .

Med pomembnejše stvaritve arhitekta Ivana Vurnika lahko štejemo, že od daleč prepoznavno zgradbo Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi ulici v Ljubljani in Sokolski dom na Taboru ter športno kopališče v Radovljici. Kot urbanist pa je deloval v več mestih po Sloveniji, naj omenim zgolj Urbanistični načrt Bleda, ki je bil tudi mednarodno predstavljen.

blogi 420 zadru%C5%BEno kmetijska banka Ivan Vurnik  Ivan Vurnik je bil ustanovitelj arhitekturnega oddelka na tehniški fakulteti v Ljubljani, kjer je bil njen prvi profesor, h sodelovanju pa je pritegnil tudi Jožeta Plečnika.

Arhitekt Ivan Vurnik je umrl na današnji dan 8. aprila 1971 v Radovljici. Nekateri viri navajajo tudi datum 9. april.

Objave iz iste kategorije: