Doma Blog Fran Levstik

Fran Levstik

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 URN NBN SI img ZEIQ5PB9 Fran Levstik

Na današnji dan, 28. septembra 1831, se je, v Dolnjih Retjah pri Velikih Laščah, rodil slovenski pesnik, pripovednik, dramatik in jezikoslovec, pa tudi urednik in borec za demokracijo, Fran Levstik.

Po osnovni šoli, je obiskoval normalko in se pripravljal za vpis na gimnazijo. Ker je bil nadarjen fant, bistre glave, so ga sprejeli v Alojzievišče. Zaradi svojih naprednih idej, je moral le tega zapustiti še pred maturo.

Preživljal se je kot domači učitelj. Bil pa je tudi časnikar, tajnik Slovenske matice in urednik slovarja. Nekaj časa je bil tudi pri Josipu Stritarju na Dunaju, na zadnje pa je služboval kot knjižničar v Ljubljani. Tu je tudi umrl, 16. novembra 1887.blogi 420 ljubljana4 073 Fran Levstik

Med njegovimi deli, je najbolj znana pripovedka Martin Krpan in potopis Popotovanje od Litije do Čateža ter mladinska povest Kdo je napravil Vidku srajčico. Pesmi je pisal že v gimnazijskih letih. Njegove lirske pesmi so bile večinoma posvečene dekletu, s katero se je nekaj časa tudi srečeval v Tacnu pod Šmarno goro. Pisal je tudi otroške pesmi, ki so izšle v znani izdaji z naslovom Najdihojca.

Portret Frana Levstika, vir: dLib

Objave iz iste kategorije: