Doma Blog Tacen

Tacen

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 tacen 020 20090920 1612077310 Tacen

Ko se odpravimo proti ljubljanski Šiški in v Šentvidu zavijemo desno proti priljubljeni turistični točki ljubljančanov, Šmarni gori, pridemo do Tacna. Majhno naselje v naročju Šmarne gore in Grmade, se razteza ob reki Savi.

Na reki je bila že leta 1948. postavljena proga za tekmovanje v kajaku. Na divjih brzicah, ki so ustvarjene s pomočjo bližnje elektrarne, tu drzni fantje in dekleta trenirajo, odvijajo pa se tudi državna in mednarodna tekmovanja v tem športu.

Kraj je odličen prostor za sprehajalce, ki se neradi vzpenjajo v hrib. Tu sem uživala ob pogledu na konje, ki so se pasli pa tudi hišnih ljubljenčkov se ne manjka.

Ko pridemo čez Tacenski most, je na desni strani gostilna kjer strežejo hrano in pijačo že od leta 1850 naprej. Ob gostilni stoji hiša, na kateri nas tabla opozarja, da se je v njej, leta 1869 in 1870, pisatelj in pesnik Fran Levstik, ki se je rodil pri Velikih Laščah, tu srečeval s Franjo, kateri je namenil kar nekaj pesmi.

V Tacnu pa deluje poleg ostalega tudi kinološko društvo Šmarna gora-Tacen. Svoj poligon imajo ob Savi in tam se lahko lastniki psov vključijo v malo šolo, kjer se psi naučijo osnove poslušnosti pa tudi socializacije, kar je za bivanje psa v mestu že kar obvezno.

In nenazadnje je Tacen izhodišče za vzpon na priljubljeno Šmarno goro in Grmado.

Objave iz iste kategorije: