Doma Blog Fran Jesenko

Fran Jesenko

 blogi 420 knjige 004 Fran Jesenko

Profesor dr. Fran Jesenko je bil znanstvenik in mednarodno priznan rastlinski genetik ter odličen pedagog. Bil je velik poznavalec naše flore in navdušen gornik, saj ga poznamo kot pobudnika ideje za ustanovitev Triglavskega narodnega parka .

Fran Jesenko se je rodil na današnji dan, 14. marca 1875, v Škofji Loki . Po končani gimnaziji v Ljubljani, se je na dunajski univerzi vpisal na študij botanike, geologije in kemije in leta 1900 tudi doktoriral. Preživljal se je z inštrukcijami in med drugimi poučeval tudi sina pisatelja Josipa Stritarja . Njegova življenjska pot je izredno pestra. Prepotoval je skoraj vso Evropo, govoril in pisal je v petih jezikih, proučeval je floro v Arabiji, delal v Parizu, Stockholmu, na Dunaju, v Švici.

Po prvi svetovni vojni se ni več vrnil na Dunaj. Na novoustanovljeni ljubljanski univerzi, ki ima danes svoje prostore v Deželnem dvorcu , je v šolskem letu 1921/22 postal redni profesor botanike. Na ljubljanskem Rožniku je  lepo urejena, 3 km dolga učna pot, ki se imenuje Jesenkova pot in na kateri so prikazane in označene različne drevesne vrste. Pot se prične v Tivoliju, poteka po pobočju Rožnika in se konča pri Tivolskem gradu .

Fran Jesenko je umrl, 12. julija 1932, v tragični nesreči na Komarči, ko je omahnil nekaj metrov globoko in se tako poškodoval, da je po dveh dneh umrl v ljubljanski bolnišnici.

Objave iz iste kategorije: