Domov arrow Novice arrow Mesta arrow Sveti Vid
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Sveti Vid

Natisni E-pošta

Sveti Vid
Sveti Vid
Mučenec sv. Vid († ok. 300) sodi med najbolj češčene svetnike na Slovenskem, saj mu je posvečenih več kot 40 cerkva, pa tudi imeni Vid in Vida sta zelo pogosti. Gradnja cerkva, posvečenih sv. Vidu, sega na začetek krščanstva med Slovenci, zato se domneva, da so jih postavljali v krajih, kjer so poprej častili Svetovita, poganskega boga Slovanov. Sv. Vid je poznan kot eden izmed 14 pomočnikov v sili, za zavetnika so si ga izbrali lekarnarji, kotlarji, pivovarji, mutci in gluhci, viničarji in rudarji, odrski igralci in plesalci. V cerkvah ga lahko vidimo upodobljenega kot mladeniča, mučenega v kotlu ali s kotličem v roki. God sv. Vida obhajamo 15. junija, po starem julijanskem koledarju pa je bil god na kresni dan. Na tisti čas nas spominja rek O svetem Vidi se skozi noč vidi.

Kraji, poimenovani po sv. Vidu

Vidovska planota
Vidovska planota
Po priljubljenemu svetniku so bili poimenovani številni kraji, mnogi izmed njih so bili po drugi svetovni vojni spremenjeni. Tako je bil Sv. Vid v občini Šmarje pri Jelšah preimenovan v Vidovico, Sv. Vid pri Ptuju v Videm pri Ptuju, Sv. Vid pri Planini v Šentvid pri Planini, Sv. Vid pri Zavodnju v Šentvid pri Zavodnju, Št. Vid v Šentvid pri Lukovici, Št. Vid v občini Ajdovščina v Podnanos, Št. Vid nad Valdekom je bil priključen k naselju Završe ter Št. Vid pri Grobelnem v Šentvid pri Grobelnem.
Sveti Vid nad Cerknico, ki ga bomo tokrat spoznali, je bil leta 1955 preimenovan v Žilce, po letu 1991 je ponovno dobil prvotno ime.

Sredi Vidovske planote

Pogled v prezbiterij v cerkvi Sv. Vida s freskami Simona Ogrina
Pogled v prezbiterij v cerkvi Sv. Vida s freskami Simona Ogrina
Sveti Vid nad Cerknico (846 m), šteje le okoli 40 prebivalcev, leži sredi Vidovske planote na širokem razvodnem slemenu med povirnimi dolinami pritokov Zale, Iške in Cerkniščice. Območje predstavlja severovzhodni del Snežniškega pogorja, nekoliko odmaknjenega, a izjemno privlačnega sveta, ki se proti jugu spogleduje z Bloško planoto. Kraj in planota sta dobila ime po župnijski cerkvi Sv. Vida, zgrajeni na začetku 18. stoletja. Današnja cerkev je iz leta 1903. Od prvotne cerkve je ostal le zvonik. Do leta 1753 je bila cerkev podružnica župnije Bloke.
Razcep poti ob Marijini kapelici v Svetem Vidu
Razcep poti ob Marijini kapelici v Svetem Vidu
Pod župnijo spadajo štiri podružnične cerkve: v Gorenjih Otavah (827 m) cerkev sv. Andreja, apostola, ki  naj bi jo po mnenju strokovnjakov zidali kartuzijani iz samostana v Bistri pri Vrhniki že v 13. stoletju. V Štrukljevi vasi stoji na razglednem mestu (715 m) cerkev sv. Jakoba st., apostola, z zvonom iz leta 1445. Tretja je cerkev sv. Jurija nad vasjo Cajnarje (660 m), imenovana cerkev na Gori ter dominantna cerkvica mučencev sv. Primoža in Felicijana na Osredku (750 m).

Povsem drugačen svet

Podružnična cerkev Sv. Primoža in Felicijana na Osredku
Podružnična cerkev Sv. Primoža in Felicijana na Osredku
Če hočeš Vidovsko planoto, kraje in ljudi spoznati, jih moraš obiskati. Nič ne de, če so tu kraji med seboj še vedno povezani z belimi (peščenimi) cestami ali pa iz njih pot ne vodi nikamor več. O tem vam bodo več povedali domačini z Osredka, vasi, ki leži na skrajnem severnem koncu Vidovske planote, nad soteskama potoka Zale na severu in rečice Iške na vzhodu. S ponosom  se spominjajo tu rojenega svetniškega Antona Strleta (1915–2003), bogoslovnega profesorja, ki je bil eden najvidnejših slovenskih teologov 20. stoletja. V južnem delu Planote, v valoviti pokrajini nad Štrukljevskim potokom, leži gručasto
Podružnična cerkev Sv. Jakoba, apostola, v Štrukljevi vasi
Podružnična cerkev Sv. Jakoba, apostola, v Štrukljevi vasi
naselje Štrukljeva vas. Domačini vas bodo popeljali na bližnjo vzpetino, kjer kraljuje cerkev Sv. Jakoba, od tam pa se odpira pogled proti severnemu robu Bloške planote in cerkvi Sv. Trojice na Sveti Trojici. Opozorili vas bodo tudi na rojstno hišo s spominsko ploščo Iva Laha (1896–1979), odkritelja Lahovih števil leta 1955. Pojdimo še v zahodni del Planote – v Gorenje Otave, kjer sredi vasi stoji cerkev sv. Andreja. Ljubitelji pešpotništva se lahko odločijo, da tu pustijo avto in se do Svetega Vida odpravijo peš po delu Evropske pešpoti E7, ki prek Pokojišča–Gorenjih Otav–Župena–Svetega Vida vodi v Velike Lašče.

Ne prezrite

Dostop
Oltar v cerkvi Sv. Jakoba iz 17. stoletja
Oltar v cerkvi Sv. Jakoba iz 17. stoletja
Do vasi Sveti Vid je možen dostop iz vasi Cajnarje iz smeri Cerknica–Begunje pri Cerknici–Selšček ali iz vasi Župeno iz smeri Rakitna–Kržišče–Beč. Do vasi Osredek je možen dostop samo iz smeri Sveti Vid, do Štrukljeve vasi je možen dostop samo iz smeri Cajnarje–Sveti Vid.

Župnija
Sv. Vid nad Cerknico, Sveti Vid 8, 1380 Cerknica, tel. 01/705-41-50.

Nedeljske svete maše in romarski shodi
Nedeljska sv. maša je v župnijski cerkvi sv. Vida ob nedeljah ob 8h in 10h, med tednom različno po podružnicah.

Preberite si
Spominska plošča Ivu Lahu, rojenemu v Štrukljevi vasi
Spominska plošča Ivu Lahu, rojenemu v Štrukljevi vasi
Cortese, Dario. 2006. Evropska pešpot E7: Naprudnikova pot od Soče do Mure. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Zemljevidi
Notranjski kras, izletniška karta, 1 : 50.000. Ljubljana : Geodetski zavod Slovenije, 2007.
Atlas Slovenije. 2005. Ljubljana: 160/C1.

Kulturna in naravna dediščina
• Cerkev Sv. Vida na Svetem Vidu
• Cerkev Sv. Primoža in Felicijana na Osredku stoji ob cesti med jedrom vasi in zaselkom Grič.
• Cerkev Sv. Jakoba, apostola, st., stoji severozahodno od Štrukljeve vasi, ob njej lipa.
• Spominska plošča Ivu Lahu na stanovanjski hiši v Štrukljevi vasi v jedru vasi.

Avtor: Alenka Veber

Povzeto po mesečniku Ognjišče.

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Cerknica  Notranjska  mesto  sv. Vid 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008