Doma Izleti Izleti Željnske jame – igre svetlobe in teme

Željnske jame – igre svetlobe in teme

Željnske jame - igre svetlobe in temeV bližini Kočevja je ob vznožju obsežnih gozdov Kočevskega roga zelo zanimiva jama. Čeprav je malo teže najti vhod vanjo, pa nam zanimiv in prav nič zahteven sprehod po njenem nedrju poplača začetne težave. Izdajmo še njeno ime – to so Željnske jame, saj so v neposredni bližini vasi Željne. Včasih so jo imenovali tudi Ciganske jame, ker so v vhodnem delu prebivali cigani, arheologi pa so našli dokaze o pojavljanju človeka v jamah že v kameni dobi.

Željnske jame - igre svetlobe in temeZakaj množinsko ime ‘jame’? Zadeva se zelo preprosto razjasni, ko obiščemo to znamenitost. V tanko plast apnenca je namreč potok izdolbel jamo, jamski strop pa ni bil povsod dovolj trden in debel, da bi zdržal lastno težo. Nastalo je več udorov, zato jamski rov ni več enoten, ampak večkrat prekinjen, kar daje vtis večjega števila jam.

Željnske jame - igre svetlobe in temeSkalnim odprtinam pravimo naravna okna in mostovi. Za katero ime se odločimo, je odvisno, ali naredi na nas večji vtis odprtina ali skalni obok. V prvem primeru govorimo o oknu, v drugem pa o mostu. V Željnskih jamah je obilica obojega! Že takoj na začetku gremo  pod širok obok (most!) pod katerim je informacijska tabla, v večjo dvorano s stranskima oknoma. Rov vodi v temo, a se že na koncu sveti odprtina naslednjega podora. Šibka svetloba je dovolj, da se prebijemo skozi temni del, lahko pa si olajšamo pot z baterijsko svetilko. Pot se zvije čez s praprotmi in z drugim zelenjem poraščeni vrhnji del nekdanjega stropa in se mimo naravnega mostovja spet spusti v Veliko dvorano. Tu bi gotovo potrebovali svetilko, če ne bi bilo treh odprtin v stropu. Stožci skalovja pod njimi pojasnjujejo, da so to ostanki stropa. V najnižjem delu teče potok, črne usedline pa so ostanek premogovega prahu, ki ga je voda nanesla iz bližnjega premogovnika. Jamarji so raziskali še več delov jame, običajnemu obiskovalcu pa ne preostane drugega, kot da se vrne po isti poti. 

Željnske jame - igre svetlobe in temeNekdaj je do jamskega vhoda vodil kolovoz, ki  ga je sedanji lastnik zagradil, s tem pa otežil obisk jame, ki sodi med dokaj znane naravne znamenitosti, vrisane na mnogih turističnih zemljevidih in je celo točka poti naravne in kulturne dediščine v občini Kočevje. Morda je poudarjanje zasebnosti res znamenje današnjega časa, kar pa nam ne sme zagreniti obiska jame. Tudi v pohajanju po preluknjanih rovih Željskih jam lahko najdemo podobnosti z našega vsakdanika. Ne sme nas biti strah negotovosti, teme in smrtne sence, saj smo otroci luči. V nas je vsajeno hrepenjene po svetlobi, ki naravnava na pot miru vse naše korake. Vsaka še tako temna noč ima svetel konec in ni je teme, ki je ne bi razsvetlila odrešenjska svetloba. Le mi se ne smemo stiskati v najbolj temnih kotičkih rovov lastne duše, ampak se usmeriti k žarkom milosti.

Dostop:
Iz Kočevja se napotimo v smeri Kočevskega roga. Na začetku vasi Željne zavijemo po brezpotju desno v smrekov gozdič navkreber na senožet, nato levo navzdol po stezi v zaraščeno zajedo, ki nas pripelje do vhoda v jamo, kjer je informacijska tabla z načrtom jame.

Objave iz iste kategorije: