Doma Blog Strunjan

Strunjan

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

blogi 420 strunjan 063 20091108 1442791694 Strunjan

Strunjan je majhno naselje, v Slovenski Istri, na poti med Piranom in Izolo. Leži ob strunjanskem zalivu, kjer so bile nekoč soline, ki so danes zapuščene. Strunjan nima nekega osrednjega trga, ampak so hiše postavljene po okoliških gričkih. Kot je rekel pater Niko, iz župnijske in romarske cerkve Marija od prikazanja, ki je zavetnica mornarjev in pomorščakov, so hiše v Strunjanu postavljene, kot bi jih nastreljal s fračo.

Ljudje se v Strunjanu ukvarjajo s pridelavo oljk v oljčnih nasadih. Pridelujejo tudi ekstra deviško oljčno olje. Ukvarjajo se tudi s pridelavo božanskega sadeža, ki v tem prostoru odlično uspeva. Vsako leto priredijo tudi Praznik kakija, kjer lahko kmetje svoje pridelke tudi prodajo.

Strunjan je tudi turistično naselje, saj je tu zdravilišče Krka s svojo raznoliko ponudbo. Če se odpravimo na izlet v Strunjan, se lahko sprehodimo po Krajinskem parku Strunjan in Naravnem rezervatu, ki leži na visokem klifu ob morju. Tu stoji tudi strunjanski križ, ki naznanja pomorščakom, da je na tem mestu njihova zavetnica.

Objave iz iste kategorije: