Doma Blog Socerb (389 m)

Socerb (389 m)

Socerb je lahko prijetna točka za izletnike na primorskem , ki se tja odpravijo s kolesom ali avtomobilom, pa tudi nekaj lepih peš poti se vije mimo istoimenske vasice.

Grad Socerb

Tu je tudi grad Socerb, sicer klasificiran kot razvalina, vendar delno preurejen v restavracijo in sposoben sprejeti tudi najimenitnejše goste. Takšnih so tu v preteklih letih gostili že obilo. Znan je tudi zapis iz leta 1678, ko je grad obiskal tudi Valvasor .

 

Grad Socerb

 

Grad Socerb stoji na tem mestu že od 11. stoletja, sezidan pa je na Kraškem robu. Sicer je tudi odlična strateška točka, pomembna že za časa rimskega imperija, ko je tod obrambni zid pred Rimljani varoval Histre. Stara utrdba je bila v srednjem veku spremenjena v majhen grad.

Iz grajske razgledne ploščadi ali nekaj deset metrov oddaljenega griča, boste stali naravnost nad Osapsko dolino . Pred vami se bo odprl čudovit pogled na Tržaški zaliv (in malo manj čudovito industrijo v Trstu).

Socerb - razgled na Trst

 

Sveta jama

V bližini si lahko ogledate tudi sveto jamo, ki je globoka več kot 40 metrov in dolga skoraj 200. Sicer pa naj bi v njej krščanski svetnik, tržačan Sveti Socerb živel kot puščavnik. Na obletnico njegove smrti 24. maja (leta 284), se vsako leto v jami izvaja tudi sveta maša.

Če se boste na primorsko ali iz nje v notranjost države peljali po stari glavni cesti, je odcep na Črnem kalu za Socerb dobro označen in viden, če pa boste hiteli mimo po avtocesti, ne zgrešite odcepa Kastelec.

Objave iz iste kategorije: