Doma Blog Reformacija – laični blog

Reformacija – laični blog

31. oktober, dan reformacije.blogi 420 IMG 0044 Reformacija - laični blogEvangeličanska – Luteranska cerkev Primoža Trubarja, na Gosposvetski cesti v Ljubljani.

95 Luthrovih tez. Ali jih cerkev upošteva? Glede na to, da nekateri visoki cerkveni dostojanstveniki hodijo pridigat ljudem o skromnosti in se pri tem pripeljejo z ne preveč skromnimi avtomobili, bi rekla, da ne preveč. V Rimu je poleg Vatikana ulica z butiki, ki ponujajo oblačila samo za duhovnike in poleg skromnih modelov, si lahko omislijo tudi bogatejše različice.

Jaz  nisem verna. Cerkve si ogledujem kot kulturno zgodovinski spomenik in vedno me preseneti kako malo skromnosti je na njih in v njih. Toda če bi se nekako morala odločiti za eno od ver, bi se skoraj zagotovo odločila za protestantsko.

Bolj življenjska je. Odpravili so celibat in duhovniki ter duhovnice se lahko poročajo in imajo otroke. Ženska je lahko duhovnica in lahko jo izvolijo tudi za škofinjo. Doseže lahko najvišji položaj v cerkvi.

 Njihova oblačila so umirjena in skromna. So proti praznoverju in čaščenju svetnikov. Ne priznavajo niti papeža, ker je na enem mestu nakopičene preveč oblasti.

Skratka, všeč mi je, da je ženska enakopravna, da lahko doseže veliko več kot samo poučevati otroke pri verouku. In prav je tako.

Pri nas se je reformacija še najbolj ohranila v Prekmurju.

Objave iz iste kategorije: